НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Фестивали / Международен младежки арт фестивал, Самоков

Международен младежки арт фестивал, Самоков

Националният дарителски фонд „13 века България“ организира и провежда Международен младежки арт фестивал в град Самоков. През 2010 г. фестивалът стартира, а през 2012 г. се организира второ издание – с два водещи проекта: „Река на толерантността” и Препис на „История славянобългарска“.

Идеята на фестивала „Река на толерантността“ е да се достигне до различни творчески групи от млади художници (приложници), фотографи и оператори от различни държави, като им се предостави възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на региона и изразят своите усещания чрез изкуството. В Международния младежки арт фестивал и проекта „Река на толерантността” досега са участвали студенти – художници, оператори и фотографи от България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Германия.

Паралелно с „Река на толерантността“, по време на второто издание на фестивала, се проведе и лятна школа за финалистите от проекта Препис на „История славянобългарска“, с участници – 30 ученици от българските неделни училища в Испания. Проектът е част от кампанията „Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българския език, история и културно наследство”. Участниците от Испания реализираха занимания по творческо писане, запознаха се с историята и съхранените стари ръкописи в българската Света обител – манастира „Св.Иван Рилски“, изработиха икони с помощта на студентите по дърворезба и стенопис – участници в проекта „Река на толерантността“.

Самоков неслучайно посреща фестивала – в него се преплитат нишките на евреи, българи, турци, арменци, роми и каракачани. Всяка етническа общност е оставила траен отпечатък върху тази малка земя, за да създаде днес богато културно-историческо наследство. Центърът на фестивала е Сарафската къща – мястото, където участниците работят и творят. Същевременно могат да посещават различни обекти: митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.

В рамките на Международния младежки арт фестивал се провежда уъркшоп на тема: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”, който се ръководи от известни художници и преподаватели от различни университети. Уъркшопът включва различни модули – създаване на художествени творби, филми и фотографии. Креативната сесия представлява 96-часово предизвикателство за алтернативен поглед на участниците към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион.

Всички създадени по време на фестивала творби, през последния ден, се експонират в изложба в Сарафската къща, след която се даряват на Фонда, като с тях се организира пътуваща изложба в страната и чужбина – начин за популяризиране на нови творчески начинания и утвърждаване на традиционната дарителска дейност на НДФ “13 века България”.