НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Мария Стайкова

Мария Стайкова е родена в Пловдив.

Майка й Ралица Белева-Стайкова е била преподавател по биохимия, основател и ръководител на първата биохимична лаборатория към Медицинската академия в Пловдив.
Баща й Анастас Стайков  е известен художник, както и брат й  Петър Стайков  е художник.

Мария Стайкова завършва средното си образование (с диплома 6.00) в гимназия “Лиляна Димитрова”, Пловдив. Висшето си образование (специалност “Биохимия на човека и животните”) завършва в Софийския Университет “Св Климент Охридски”.

След конкурс, започва работа като хоноруван преподавател по биохимия в Катедрата по биохимия към Медицинската академия в София.
Завършва аспирантура към същата катедра с научен ръководител проф. Тодор Николов.
Работи като научен сътрудник към Института по морфология на БАН (директор проф. Иван Горанов).

Специализира имунология и невроимунология в Института по педиатрия  в Краков, Полша при проф. Марек Зембала,  Вайцмановия институт (Израел, Реховот) и Макс-Планк института по неврология (Германия, Мюнхен, проф. Хартмут Векерле).

По покана на проф Дейвид Уиленборг замина за Канбера, Австралия и там попада в една силна научно-изследователска група на професора по невроимунология.
От 1994 г. е Visiting Fellow към групата на проф. Кристофър Периш в Института за медицински изследвания “Джон Къртън” (JCSMR) към Австралийския национален университет, Канбера.

Мария Стайкова е утвърден специалист в областта на автоимунните заболявания на централната нервна система. 
Нейните публикации, обзори и глави в книги могат да се видят  в авторитетни издания в областта на медицината.
Рецензент е на проекти и изследвания, предлагани за  финансиране или за публикуване в престижни световни списания.
За работата си като рецензент е наградена през 2004 г. от проф. Седрик Рейн, Президент на Международната асоциация по невроимунология.

През 2012 г. биографията й е включена в изданието Marquis’ Who’s Who in the World.

През 2000 г. по повод Олимпиадата в Сидни написва и издава със собствени средства книгата “Австралия-България: взаимно непознати” (издателство “КаринаМ”, редактор проф. Минка Златева). Това е първата й книга на български език, която не е пътепис, а представя многопластовата и интересна Австралия.

През 2011 г. излиза втората книга на Стайкова “Австралия-България: по-малко непознати”, с текст на български и английски и 142 снимки.  Написва я  по покана на проф. Божидар Димитров тогава министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина (2009-2011) и излиза с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина. Книгата е приета много добре от обществеността и придобива бързо популярност.

Мария Стайкова е била секретар на първата българска асоциация, регистрирана в Централната австралийска територия.
Участвала е в работата на представителни организации в столицата Камбера  - Canberra Multicultural Community Forum, National Multicultural Festival, PROBUS clubs и др..
От 2013 година e в ръководството на многонационалната организация на жените (ACT Multicultural Women’s Advocacy).

За своята професионална и обществена работа е наградена от ДАБЧ с орден “Иван Вазов”  през 2009 г.
Името й е включено в изданието на Фондация “Българска гордост” “1000 причини да се гордеем, че сме българи” (редактор Мария Гарева, 2008).

Номинирана е за Българка на годината (2011) и получава специална статуетка от ДАБЧ.
По повод 100-годишнината на Канбера като столица (2013), тя е една от 12-те жени, избрани да разкажат за жизнения си път в серията “Обикновени жени с необикновени истории” (Everyday women with extraordinary stories).