НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Магда Абазова

Магда Абазова (1923-2011)

Като художник Магда Абазова прокарва ново направление в българската живопис и оставя едни от най-безценните творби на съвременното изкуство.

На 13 години се разболява от жълтеница. Поставена под карантина, тя прекарва цялата изолация в библиотека, където се отдава на четене. Това време и място може би оказват най-важното влияние в живота й. Макар и малка за толкова тежко четиво, един от любимите автори на Магда става Достоевски.
Магда Абазова преминава през различни периоди. Различни теми вълнуват авторовата душевност: българщината, красотата на фолклора, нестинарският свят, природата в пейзажите й от Родопите, майсторството; градът с неговата забързаност и модерност и... така до източната философия. И други като портрети, натюрморти, будители – сюжети, от които никой художник не може да избяга. Постепенно преминава от фигуративно изразяване към абстрактния експресионизъм. Творбата вече не изисква съдържателност, защото абстрактното изкуство не се нуждае от натурната реалност. То създава образност с автономен пластичен език, говорещ на подсъзнателно ниво чрез знаци, т.е. прави изкуство за самото изкуство. За Магда, като творец експериментатор, впускането в нови начинания, сторили й се смислени и интересни, е като нужда от въздуха и водата.

Тя разказва:
„Майка ми ми нямаше доверие, че ще стана художник.”

Нейни произведения са притежание на колекционери от Франция, Италия, Израел, Германия, Китай, Монголия, Индия, Бразилия, и др.

Монографията „Магда Абазова” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Мая Павлова, автор на текста
Проф. Тодор ШОПОВ и Таня АЛЕКСИЕВА, превод и редакция на английски език
Недялко КРЪСТЕВ, фотография
Проф. Виктор ПАУНОВ, дизайн на поредицата и предпечат
Здравка БУКОВА, коректор
Национален дарителски фонд "13 века България", издател, 2013 г.

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.