НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дарителски инициативи / Ден на дарителя на националния музей „Земята и хората“ - София

Ден на дарителя на националния музей „Земята и хората“ - София

17.06.2015

    През 1985 г. българинът Илия Делев, емигрант в Бразилия, дарява на Националния дарителски фонд „13 века България”  колекция от 53 гигантски кристала. Колекцията има  огромна културна и научна стойност и представлява съхранено ex situ световно природно наследство. За да бъде запазено това природно богатство от страна на българската държава е поет ангажимент да бъде осигурена подходяща сграда за съхранение и експониране. Това е причината в началото на следващата 1986 г. да бъде създаден музеят „Земята и хората”, като за целта е предоставена голямата сграда на бившия „Софийски Арсенал”.

    Дарителският акт на Илия Делев е последван от щедрите дарения на още 680 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и над 230 институции и фирми. Така на 19 юни 1987 г. музеят отвори врати за първите си посетители, превръщайки се в храм на дарителството. От тогава всяка година на 19 юни се отбелязва Ден на дарителя на Националния музей “Земята и хората”.

    Традиционно в Деня на дарителя, се открива временна изложба, в която се представят новите постъпления от предходната година. Акцент тази година е дарената от Националния дарителски фонд „13 века България” голяма колекция от скъпоценни и декоративни камъни. Благодарение на нея експозицията „Скъпоценни камъни“ на музея се обогати с вази от чароит и нефрит; фасетирани аметист и цитрин; бижута с диамант, рубин, сапфир, планински кристал, карнеол, хризопраз и др. Част от тези материали ще бъдат предоставени на регионалните и градските исторически музеи в страната за целите на техните експозиции.

    В отделна витрина са представени собствени сборове на сътрудници на музея сребърни руди от античните рудници  в Лаврион, Гърция. Експонирани са други нови дарения  - турмалин и лепидолит от Мозамбик, изумруд от Бразилия, суровини от дъното на Атлантически океан и много други.