НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дарителски инициативи / Благотворителна изложба в Галерия „Гъбенски“ в Трявна

Благотворителна изложба в Галерия „Гъбенски“ в Трявна

14.09.2016

Национален дарителски фонд „13 века България” – Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна имат удоволствието да Ви поканят на 16-ти септември (петък) в 17.30 часа, на откриването на Благотворителната изложба 108 АКВАРЕЛА - „Тантра” - на художника Димитриос  Пападакис.

Предстоящата изложба, Димитриос Пападакис посвещава на художниците Димитър Казаков-Нерон ― дарител на НДФ „13 века България“, и на акад. Румен Скорчев. Тя е финална за благотворителната му кампания, поставила своето начало в Казанлък – родният град на художника.

Идеята на автора за такъв вид изложба се заражда преди десетина години, когато в района на Казанлък, покрай язовир Копринка, се учредява будистки център. Заедно със свои приятели, вдъхновени и повлияни от будисткото учение, те създават произведения, в които вплитат различни будистки символи.
Експонираните в Галерия „Гъбенски“ 108 акварела са рисувани в продължение на 108 дни. В тях Пападакис обединява не само шестте символа на най-разпространената мантра в будизма, но и дава израз на основните цветове ― илюстратори на човешките чувства и преживявания, в духовната естетика на будисткото изкуство.
Димитриос Пападакис работи акварелите си в Казанлък, в Трявна и околностите. Темите са разнородни – абстрактна живопис със символи от будизма.

Изложбата Тантра“ може да се посети до 30 септември 2016 г. След представянето си в Галерия „Гъбенски“ на художника му предстоят изложби с творби в специфичната живописна техника енкаустика в Трявна, Троян, Парламента в столицата и др.