НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дарителски инициативи / НДФ „13 века България“ с дарения от книги и изложба гостува на видинската общественост

НДФ „13 века България“ с дарения от книги и изложба гостува на видинската общественост

19.05.2017

Националният дарителски фонд „13 века България“ посвети 18 май – Международния ден на музеите, на област Видин. Това бе повод Фондът да затвърди целенасочената си дарителска практика в този регион, като предостави дарение от 420 броя книги и литографии на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ и 435 броя ― на Народно читалище „Цвят 1870“. Основани преди повече от 150 години, библиотеката и читалището във Видин днес са утвърдени институции, трайно свързвани с културното развитие и традициите на града. Даренията бяха връчени от изпълнителния директор на Фонда Митко Тодоров в присъствието на представители от библиотеката и читалище „Цвят“, които изразиха своята благодарност за щедрия дарителски жест и увериха, че ще работят за достигане на дарените издания до възможно най-голям кръг читатели.

Сред актуалните заглавия от български и световни автори са и издания, свързани с разработвани от Фонда проекти: сборникът „Любов по всяко време. Разкази на лауреати от Националния конкурс за автори до 35 години „Рашко Сугарев“. 1998/2014“; екземпляри от излезлите от печат до момента 23 монографии на български и на английски език за живота и творчеството на водещи творци от областта на визуалните изкуства по издателския проект „Съвременно българско изкуство. Имена“; литографии от Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, Самоков; CD дискове „Владимир Димитров – Майстора. Светлина и дух“, юбилейното  издание „Никола Гюзелев. Рицарят на операта“ и др.
По-късно през деня Художествената галерия „Никола Петров“ посрещна изложбата на лауреатите от Световния конкурс за детска рисунка, България, от създаването му през 2013 г. до днес. Фондът, в партньорство с Фондация „Малък Зограф“, откри експозицията, която включва над 60 творби на наградени автори на възраст от 4 до 18 години, от Тайланд, Индия, Китай, Япония, Бангладеш, Мароко, Италия, Испания, Турция Полша, Русия, България и др. Фионера Филипова ― директор на Художествената галерия и на Регионалния исторически музей, благодари за предоставената възможност видинчани да се докоснат до изкуството на подрастващите творци от света.
На откриването на изложбата присъстваха и: заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова, която поднесе поздравление от името на кмета инж. Огнян Ценков; главният експерт по култура в общината Силвана Сюлейман; президентът и управителят на Фондация „Малък Зограф“ Пепа Боянова и Иван Иванов; видинските деца ― наградени в конкурса през 2015 и 2016 г.; служители от галерията, местни медии и др.