НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дарителски инициативи / НДФ „13 века България“ с дарение за УСБАЛ по онкология ЕАД, гр. София

НДФ „13 века България“ с дарение за УСБАЛ по онкология ЕАД, гр. София

23.03.2018

Днес, 23 март 2018 г., Националният дарителски фонд „13 века България“ предостави на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София цялата налична сума, събрана по целева дарителска партида „За живота“, която възлиза на 149 729, 26 лв. към 12 декември 2017 г. Фондът дари на болницата и останалите непродадени от инициативата 59 на брой картини, на обща стойност 25 050 лв., с воля „За закупуване на медицинска апаратура за нуждите на УСБАЛО ЕАД“.

Средствата се даряват по решение на Управителния съвет на Фонда в изпълнение дарителската воля „За закупуване на медицинска апаратура за нуждите на УСБАЛО ЕАД“, във връзка със закупуването на медицинска техника. Както е заявила УСБАЛ по онкология пред Фонда, апаратурата ще бъде използвана за лечение на онкоболни пациенти, като целта е да се оптимизират медицинските прогнози и да се подобри качеството им на живот.

Припомняме, че Фонд „13 века България“, в качеството му на институция с дългогодишни традиции в дарителството, откри целева партида през 2012 г. и я захрани със сумата от 10 000 лв., която да бъде разходвана за осъществяването на Националната дарителска кампания „За българката с любов“ (работно наименование). С решение на Инициативния комитет в последствие се прие официалното Дарителска инициатива „За живота“.

НДФ „13 века България“ бе поканен за член на организационния комитет и съорганизатор на провелия се благотворителен търг в Народен театър „Иван Вазов“ с произведения на изкуството на художници, скулптори и др., средствата от който се преведоха в дарителската партида с цел закупуване на медицинска апаратура.  За търга бяха събрани общо 115 творби. През годините по партидата от различни инициативи в подкрепа на каузата постъпваха парични дарения от физически и юридически лица, за които Фондът издаваше свидетелства за дарение.