НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / „Съвременно българско изкуство. Имена“ - издадени монографии: / Издателска поредица "Съвременно българско изкуство. Имена"

Издателска поредица "Съвременно българско изкуство. Имена"

17.11.2015

Националният дарителски фонд „13 века България”, в партньорство с Министерство на културата и Национален фонд „Култура”, разработи и осъществява проект под заглавие „Съвременно българско изкуство. Имена”. Това ще бъдат 100 монографии, представящи живота и творчеството на водещи български творци от областта на визуалните изкуства, предназначени за разпространение в музеи и галерии, съгласно концепцията на Министерството на културата за Национална галерия, София. Във фокуса на вниманието са имена на автори от различни области на пластичната култура и от различни поколения, утвърдени като едни от най-стойностните и значими майстори на изкуството у нас в съответните сфери, в които се изявяват. 100-те имена са определени от две журита в различен състав и след писмено допитване до 17 изкуствоведи.

В  своя 29 брой от 24 юли 2015 г. вестник "Култура" публикува статията "Художник в книга", в която изтъкнатият културолог доц. д-р Георги Лозанов разглежда първите дванадесет отпечатани заглавия от проекта "Съвременно българско изкуство. Имена" на НДФ "13 века България".

Благодарим на авторитетния седмичник и на доц. д-р Георги Лозанов!

Публикацията на в. "Култура" прочети в следния линк, стр. 5: http://www.kultura.bg/media/file/phpn8B7t11951.pdf