НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / „Съвременно българско изкуство. Имена“ - издадени монографии: / Излезе от печат монографията „Христо Стефанов“ от проф. д. изк. Чавдар Попов, издание на НДФ „13 века България“

Излезе от печат монографията „Христо Стефанов“ от проф. д. изк. Чавдар Попов, издание на НДФ „13 века България“

26.06.2017

Христо Стефанов (1931—2013)
Той е един от големите майстори в групата на пловдивските художници още от 60-те години на ХХ в. заедно с Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Йоан Левиев. Атмосферата и личностите в Пловдив са повлияли както на светогледа, така и на много от темите в неговото творчество. Важно място заемат живописта, портретът, сценографията, монументалните стенописи, фреските, вдъхновени от италианския живописец Р. Гутузо и мексиканските монументалисти Х. К. Ороско, Д. Ривера и Д. А. Сикейрос, които създават високостойностни образци, свидетелстващи, че автентичната и дълбоко изстрадана социална проблематика не е чужда на  изобразителното изкуство и може да бъде изразена в силно въздействащи, експресивни пластични форми. От самото начало на развитието си като творец Христо Стефанов изпитва подчертан афинитет към националното художествено наследство – българската икона, средновековните и възрожденските църковни стенописи, родопските халища и черги. Всички тези области на кристализирал естетически опит обогатяват собственото му разбиране на самобитен художник. Чистите и интензивни тонове, декоративният колорит, автономните композиционни компоненти, изразени в ритмизирани линии и отчетливи силуети, са елементи на неговото авангардно изкуство.

Едни от най-запомнящите се достижения на Христо Стефанов са стенописите в музея „Христо Ботев“ в Калофер, „Епопея на забравените“ в Народната библиотека в Пловдив, „Виното и плодородието на Тракия“ в комплекса „Пълдин“ в Пловдив, „Човекът и техническият век“ в Дома на техниката в Карлово и особено монументалното фреско „Огънят“ в НДК – своеобразен синтез и равносметка на историческите интереси и на портретните възможности на художника. Негови творби се намират в обществени и частни колекции в Европа, Азия, САЩ, Латинска Америка,  в галериите в България. Десетки са впечатляващите му изложби във всички континенти по света. Носител е на много национални и международни награди и отличия.

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Христо Стефанов” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Проф. д. изк. Чавдар Попов, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Архив „Семейство Стефанови“, фотографии
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2017

Изданието е налично в художествените галерии, в книжните борси, както и в НДФ „13 века България“.