НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Георги Божилов - Слона

Георги Божилов - Слона (1935-2001)

Талантът на Георги Божилов е забелязан и коментиран още през 1959 г., но не от българската, а от френската критика във вестник Arts (бр. 743 от 1959 г.).  Неговите работи привличат вниманието и се коментират с определения като интимен и изящен и неподправена истина.  Тези качества на живописта на художника се запазват през годините и бележат целия му творчески път.

Особено място в творчеството на Георги Божилов заемат портретите на личности, познати ни от екрана, театъра, от художествения и културния живот на страната. Той обича да експериментира с маслената техника – работи с пастозна четка, напластява с ножа или спокойно и леко нанася цветовете в смели контрастни съчетания. Обича да импровизира и на тема музика и джаз с фигурални или абстрактни произведения. Тази музика има способността да отприщва чувства и натрупана енергия, като магия.

Монографията „Георги Божилов” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Анжела Данева, автор на текста
Проф. Тодор ШОПОВ и Таня АЛЕКСИЕВА, превод и редакция на английски език
Недялко КРЪСТЕВ, фотография
Проф. Виктор ПАУНОВ, дизайн на поредицата и предпечат
Здравка БУКОВА, коректор
Национален дарителски фонд "13 века България", издател, 2013

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.