НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Димитър Казаков - Нерон

Димитър Казаков – Нерон (1933–1992)
В дневника му четем:
„Първите ми години бяха много трудни… Като завърших Академията, отидох в комуналните услуги при коминочистачите… но бях категоричен, че трябва да вляза в изобразителното изкуство, специално в живота с остра шпага, а не по милост, или по някакви други причини.“
Още в ранните графични листи живопис проличава живописният и графичен експеримент на начеващия Казаков, както и първите симптоми на неговия пластичен език и чудноват характер. Той е буен и нежен, удивляващ се на света и смирен пред красотата му, боготворящ жената и подчиняващ й се, умело боравещ и с контрастни цветни петна, и с дифузни светоносни тонове.
Нерон – този, който нарича себе си „гладиатор с остра шпага“, чрез сюжетите си ни разкрива известните-неизвестни нам светове, или, както той обичал да казва „в тях аз се връщам десет хиляди години назад и отивам толкова години напред“.

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Димитър Казаков – Нерон“ – издадена на български и
на английски език –  e дело на екип в състав:
Проф. Аксиния Джурова, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Недялко Кръстев, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2015

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.