НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Андрей Лекарски

Андрей Лекарски (1940)
Роден в София през 1940 г., Андрей Лекарски завършва със златен медал Художественото училище „Суриков“ през 1959 в Москва. През 1961 участва в Младежката изложба в София и е отличен с първа награда за портрет. Популярното списание за изкуство L’Art Vivant (1975), на корицата на което се посочват петдесетте най-интересни изложби за месеца в Европа и Париж, отбелязва и  живописната експозиция на Андрей Лекарски в Галерия „Лилиан Франсоа“ – платната му впечатляват почитателите и специалистите по изкуство в Париж: „Творбите на младия български живописец уталожват жаждата на изсушения вече зрител… потопен в сюрреалистични оттенъци, неговият свят поражда без никакво усърдие от наша страна очарователни, дори опияняващи картини… Техниката при него е на хиперреализма, т.е. доближава се до фотоизкуството.“
Андрей Лекарски е не само художник, но и скулптор с голямо въображение, съчетаващ два подхода – ироничен и традиционен: обикновени предмети с гигантски размери, тиква, зеленчуци, ключове, прибори и други предмети, сякаш небрежно захвърлени в смехотворна купчина. Това е скулптура между барока и иронията.

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Андрей Лекарски” – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Проф. Аксиния Джурова, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Личен архив Андрей Лекарски, Бойко Калев, Цветан Игнатовски, фотографии
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2015

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.
Meta Description