НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Тодор Панайотов

Тодор Панайотов (1927–1989)
В творчеството на Тодор Панайотов наблюдаваме нещо на пръв поглед парадоксално. Историята, миналите времена се приближават към нас, а днешният ден, сегашните впечатления са показани тъй, сякаш са били винаги и ни отпращат далеч назад.
Предразположеността към концентрираната форма е дълбоко мотивирана от душевна и умствена настройка, а не е възприет наготово формален похват. Затова колкото и да е обвързана с естетиката на 60-те години, в много по-голяма степен за Тодор Панайотов тя е лична марка. Изкуството му е заредено с кънтяща тишина, главна роля играе черното.
Художникът отхвърля всичко, което може да замени високата мярка с приятно благозвучие. Българският пейзаж видян като епичност на земята ни. В Индийски цикъл няма следа от екзотична красота. Италия не е обетованият рай на туристите. Холандските графики могат да шокират онези, които са очаквали килими от лалета. В тях цари духът на севера – суров и стаено метежен.

Поредица „Съвременно българско изкуство. Имена“
Mонографията „Тодор Панайотов“ – издадена на български и на английски език – е дело на екип в състав:
Доц. д-р Ружа Маринска, автор на текста
Проф. Тодор Шопов, превод на английски език
Проф. Атанас Кънчев, фотограф
Проф. Виктор Паунов, дизайн на поредицата
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, печат
Национален дарителски фонд „13 века България“, издател, 2015

Изданието е налично в художествените галерии и в книжарницата на Съюза на българските художници, в онлайн книжарница „Хеликон“, в книжарница „Нисим“, в онлайн издателство „Еделвайс“, както и в НДФ „13 века България“.