НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / Почетен знак „13 века България“

Почетен знак „13 века България“

Почетният знак „13 века България“ е изразител на дълбоката благодарност, признателност и доверие към положените от неговия носител усилия за подпомагане на дарителската дейност. Представлява едностранен медал – месинг, посребрен, с позлатена полирана апликация на логото на Фонда. Към него се връчва  удостоверение по образец.

Приетият през 2016 г. Статут на Почетен знак „13 века България“ регламентира условията, критериите и реда за неговото връчване. Отличието се присъжда на български и на чуждестранни граждани, обществени организации, творчески съюзи, граждански сдружения, търговски дружества и др. за особени заслуги в областта на дарителската дейност, образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и други социални сфери, както и за принос в развитието и престижа на Фонда.

Сред носителите на Почетен знак „13 века България“ е Георги Йорданов – държавен, обществен, културен деец и основател на ДОО Фонд „13 века България“. Също имената на дарителите на Фонда: проф. Васил Геров, Найден Петков и Димитър Казаков; Мария Стайкова (ежегоден дарител на дарителска партида – „Награда „Анастас Стайков“ – НХГ „Цанко Лавренов“); Серги Гьошев (съставител и автор на текстове на „Златна книга на дарителите в НР България, 1989“, том 1.); Златко Паунов (дарил колекция от „Африканско изкуство“ в Галерия „Гъбенски“ – Трявна); Цанко Живков (автор на „За теб, мили роде“, 2011 ― книга за дарителството за 30-годишнината на Фонда);  Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“; Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив; Български форум на бизнес лидерите – организатор на благотворителни търгове за кампанията „За живота“ и дарител, както и дългогодишни председатели и членове на Управителния, Издателския съвет на Фонда, и различни журита, свързани с неговата дейност.