НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Издателска дейност / Издадени книги / „Никола Гюзелев. Рицарят на операта. За 80-годишнината от рождението и 50 години на сцената. В памет“

„Никола Гюзелев. Рицарят на операта. За 80-годишнината от рождението и 50 години на сцената. В памет“

Юбилейният албум-монография „Никола Гюзелев. Рицарят на операта. За 80-годишнината от рождението и 50 години на сцената. В памет“ е съвместен проект на Национален дарителски фонд „13 века България“ и Фондация „Никола Гюзелев“.

Изданието, посветено на две кръгли годишнини на Маестро Гюзелев, е на български, английски и италиански език и негов съставител е Анна Мария Петрова-Гюзелева, съпруга на твореца. Фондът осигури за своя сметка: редакторската и коректорската работа – безвъзмездно; превода на и от английски, както и художественото оформление и дизайн.

„Няма оперна роля, която да е получила Гюзелев и да не го е запаметила завинаги. Големите басови партии биха били с по-бедна история, не биха респектирали така с великата си традиция без възможността Гюзелев. Той добави безсмъртие за Борис Годунов, Филип, Досифей, Кончак, Галицки, Мефистофел, Дон Жуан, Алеко, Дон Базилио, Фиеско, Мойсей, Атила… за десетките оперни герои, които имаха шанса да получат прочита и артикулацията на предопределения за това Никола Гюзелев. Авторитетът на големите сцени се дължи и на неговото име. Защото името Никола Гюзелев е синоним на вокален стил, мярка, култура, естетика, вкус, съвършен професионализъм, синоним на артистична съвест, на непримиримост!“, споделя Екатерина Дочева във в. „Култура“.

Анна Мария Петрова-Гюзелева, съставител, автор
Проф. Тодор Шопов и колектив, превод от и на английски език
Архив Фондация „Никола Гюзелев“, фотографии
Веселин Праматаров, дизайн и предпечат
Национален дарителски фонд „13 века България“, 2016
Фондация „Никола Гюзелев“, 2016