НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Изложбата "България в пълен блясък" гостува в Художествената галерия на Силистра

Изложбата "България в пълен блясък" гостува в Художествената галерия на Силистра

24.11.2008

dpp_11433На 21 ноември от 16.00 часа Националният дарителски фонд „13 века България", съвместно с община Силистра и Силистренската художествена галерия откриха в залите на галерията фотоизложбата „България в пълен блясък" по две основни теми: „История на Християнството по българските земи" и „Българският принос към световното наследство".

Изложбата е част от кампанията на Фонда за включване на още няколко български обекта в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно-историческото и културното наследство. Ще бъдат изложени фотоси с размери 70х100 см., които представят пътя на християнството по българските земи, прекрасните български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи, образите на Свети цар Борис I - Покръстител, Светите братя Кирил и Методий, Светите Седмочисленици, цар Симеон Велики и архитектурата на православните черкви.

Авторът на изложбата е изпълнителният директор на НДФ „13 века България" д-р Тошо Пейков, който от началото на годината представи експозицията в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген. По повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България изложбата бе подредена в Народното събрание и в галерия „Средец" на Министерството на културата.

За дните на България в град Браила, посветени на 100 годишнината от Независимостта, историческото ни наследство бе показано на румънската общественост в театър „Мария Филоти" в гр. Браила.

Професор д.и.н. Валерия Фол: „Една изложба винаги има тайно послание, което не е скрито в текстовете, както най-често се мисли, а в цялостното излъчване на показаното, което всеки би могъл да усети. Изложбата „България в пълен блясък" е скок във времето, посещение на непреходния стремеж към красота и достойнство".

Изложбата в Силистра ще продължи до 28 ноември, след което ще могат да й се насладят и в гр. Русе от 1 до 8 декември 2008 година.

Вижте още снимки по темата