НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Старозагорци видяха изложбата „България в пълен блясък”

Старозагорци видяха изложбата „България в пълен блясък”

22.01.2009

6Националният дарителски фонд „13 века България” и Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора откриха на 23 януари 2009 г. (петък) от 17.30 часа фотоизложбата „България в пълен блясък”.
Обновената библиотека се превърна в духовно място, където са показани 77 фотопана, представящи историята на християнството по нашите земи и уникалните български паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното историческото, природно и културно наследство.
Официални гости на изложбата бяха народните представители г-н Трифон Митев и г-н Петър Мръцков, началничката на отдел „Култура” в Община Стара Загора – г-жа Диана Атанасова, директорката на Регионалния исторически музей в Стара Загора д-р Светла Димитрова, пратеникът на Митрополит Галактион – отец Евгений, представители на неправителствени организации, културни институти, журналисти, ученици, граждани.
Директорката на Регионалната библиотека г-жа Снежана Маринова – домакин на събитието, откри с приветствено слово изложбата. След това тя предостави думата на отец Евгений от храма „Света Троица” в Стара Загора. От името на дядо Галактион той благослови начинанието, носител на православна вяра, свидетелство за велико историческо минало. Произнесе топли богоугодни думи за смисъла на изложбата и за автора д-р Тошо Пейков. След думите на отец Евгений пространствата на обновената библиотека се изпълниха с песнопенията на хор Октет „Свети Йоан Дамаскин” с ръководител Стефка Минкова. Развълнуван от случващото се, народният представител Трифон Митев поздрави автора и фонда за инициативата и изрази задоволството си, че град Стара Загора е станал домакин на прекрасната проява.  Авторът Тошо Пейков представи замисъла и целта на експозицията. Отбеляза местата, където е гостувала изложбата и вълнението на хората – на българите в страната и на българите живеещи в чужбина, които са я видяли на живо. „Мнозина от тях, заставайки пред образите на нашия Бог Исус Христос, на Божията Майка и на православните светци се кръстеха и плачеха...”
 
Вижте повече снимки