НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / В залите на Регионалния исторически музей в Кърджали на 26 февруари 2009 г. беше открита фотоизложба

В залите на Регионалния исторически музей в Кърджали на 26 февруари 2009 г. беше открита фотоизложба

24.02.2009

В залите на Регионалния исторически музей в Кърджали на 26 февруари 2009 г. беше открита фотоизложбата „България в пълен блясък”. Организатори на събитието са Националният дарителски фонд „13 века България” и Регионалният исторически музей. Откриването на изложбата се превърна в истински празник. Тържеството започна от фонтаните пред сградата на музея. Там младежки гвардейски състав посрещна гостите и създаде настроение с прекрасните си изпълнения в колоритни четнически униформи.

Официални гости при откриването бяха заместник-областния управител на Кърджалийска област госпожа Бойка Арабаджиева, директорката на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” госпожа Лиляна Янкова, директори на дирекции в Община Кърджали, представители на съдебната власт, Българската национална телевизия, Българското национално радио, „Дарик” радио, неправителствени организации, културни институти, ученици и граждани.

Изложбата беше открита от директора на музея г-н Павел Петков, който приветства гостите и даде думата на изпълнителния директор на фонда и автор д-р Тошо Пейков. Той разкри замисъла на експозицията, като отбеляза местата, където е гостувала и вълнението на видялите я хора, особено на българите живеещи в чужбина. Разказа историята на някои от зографите, които са рисували иконите и на българските царе, които са строили манастирите. Показаните в изложбата 84 фотопана представят историята на Християнството по нашите земи и уникалните български паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното природно и културно наследство.

Подредени под образите на Света Богородица и Исус Христос, ученици и ученички от училище „Св. Св. Кирил и Методий”, облечени в красиви костюми, поднесоха музикален поздрав.

Пред възхитеното множество от граждани д-р Тошо Пейков връчи на директорката на училището г-жа Янкова комплект от фотопана, съдържащи образите на Солунските братя, глаголицата, кирилицата и образа на княз Борис I – Покръстител. Оригиналните икони са рисувани от Йоан Иконописец – основател на Самоковската иконописна школа. Представители на фонда монтираха паната и оформиха кът в училището, където за всеки 24 май – Деня на славянската писменост и култура, ще се плетат венци и ще се кичат ликовете на Светците. Пред прекрасния кът за снимка застанаха директорката с учителския състав и малки ученици от трите етноса – българчета, ромчета и турчета.

След Стара Загора, това е второто училище, на което фондът подарява фотопана. До празника на буквите 100 български училища и студентски общности в чужбина ще получат дар от фонда същия комплект икони с размери 100х70 см.