НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Празник на България в Европейския парламент в Брюксел

Празник на България в Европейския парламент в Брюксел

20.03.2009

От 31 март до 2 април 2009 г. в голямото фоайе на Европейския парламент в Брюксел гостува изложбата на Национален дарителски фонд „13 века България”.

На най-оживеното място на първия етаж в голямото фоайе на Европейския парламент в Брюксел беше подредена изложбата „България в пълен блясък” Това позволи тя да бъде видяна и подробно разгледана от хилядите групи обикновени граждани от различни страни на Европейския съюз, от депутатите на Европейския съюз, от ръководители на фракции в Европейския парламент, както и от еврокомисари. Със суперлативи оцени изложбата еврокомисар Меглена Кунева, която я разгледа със свои колеги.

С прекрасно слово за България пред стотиците посетители откри изложбата лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа г-н Греъм Уотсън. Самият той запален турист и познавач на България разказа за обектите под закрилата на ЮНЕСКО, които той е посетил. Чудните български планини Рила и Пирин, Биосферния резерват „Сребърна” бяха венец във възторженото слово на вероятния бъдещ председател на Европейския парламент – г-н Уотсън.

В своето представяне авторът на изложбата д-р Тошо Пейков призова депутатите от Европейския парламент да видят България и своите страни в пълния им блясък. Защото повечето от седемстотинте чудеса на света, включени в списъка на ЮНЕСКО се намират в двадесет и седемте страни членки на Европейския съюз и грижата за тях трябва да бъде грижа не само на ЮНЕСКО, но и на Европейския съюз.

Още предния ден в София г-н Уотсън получи от организаторката на изложбата – евродепутат Биляна Раева прекрасното копие на картината на големия български художник Димитър Гюдженов „Цар Симеон Велики на трона”. Той разгледа със възхита колекцията на фонд „13 века България” и поздрави автора за това, че с образите на православните български светци, с изгледите на прекрасните български манастири и обекти на ЮНЕСКО е създал един голям празник на България в Европейския парламент.

България не е „мръсна приказка”. България е най-прекрасната страна. Да живее България – достоен член на Европейския съюз!
Доста строгите иначе отговорници за реда и сигурността в Европейския парламент, обикновени граждани и евродепутати в продължение на няколко дни получиха в дар от фонда мултимедийни дискове, репродукции и календари с образа на България.
След Брюксел фотоизложбата ще видят жителите на Босилеград – Република Сърбия, Одрин – Република Турция, Ереван – столицата на Армения. Покани към автора са отправени и от градовете Букурещ, Калараш, Братислава и Канбера – Австралия.