НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Градската художествена галерия в Пловдив показа изложбата „България в пълен блясък”

Градската художествена галерия в Пловдив показа изложбата „България в пълен блясък”

14.04.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” и Градската художествена галерия в Пловдив откриха на 8 април 2009 г. (сряда) от 17.00 часа фотоизложбата „България в пълен блясък”. Пловдивската художествена галерия е събрала, съхранява и популяризира голяма част от най-добрите образци на българското изобразително изкуство. Директорът на галерията г-н Красимир Линков с удоволствие дава гостоприемството си на популярната вече фотоизложба.

Пловдив е град с традиции в българската художествена школа и изкуства. Родно място е на прочути художници, певци, музиканти, писатели... Вторият по големина град в България приема изложбата в дните преди големия Християнски празник – Възкресение Христово. Образите на нашия Бог Исус Христос, на Божията Майка и на православните светци, изографисани от най-добрите иконописци от епохата на Възраждането, със своите багри и духовност ще допълнят празничната атмосфера на града. Посредством 77-те фотопана с размери 70 на 100 см се представя историята на Християнството по българските земи и уникалните паметници на нашето минало, включени от ЮНЕСКО в специалния регистър за закрила на световното наследство. Експозицията е част от кампанията на Фонда за включване в този списък и на нови български обекти. Автор на изложбата е изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков, който от 1 до 3 април 2009 г. гостува с нея в Европейския парламент в Брюксел.

На гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий” изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Тошо Пейков ще дари фотопана с образите на Солунските братя, поставени между глаголицата и кирилицата, с ликовете на Св. Цар Борис Покръстител от пловдивски параклис и Цар Симеон Велики – репродукция на известната картина на художника Димитър Гюдженов.
Преди това фотоизложбата беше показана в градове на Германия, в Баварския Ландтаг, в театъра „Мария Филоти” в Браила, в Народното събрание, в галерия „Средец” на Министерството на културата, в Доходното здание в Русе, в Художествената галерия в Силистра, в Регионалната библиотека в Стара Загора и в Историческия музей в Кърджали.

Фотопаната ще останат в Пловдив до 15 април, след което ще заминат за Босилеград, Република Сърбия, където българското малцинство и сърбите ще посрещнат Възкресение Христово по време на XVI-тия Международен детски Великденски фестивал – Босилеград  2009. 

На 6 май изложбата гостува в храма „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, а за дните на България ще я видят жителите на Ереван – Армения и Москва – Русия.