НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Изложбата „България в пълен блясък” на НДФ „13 века България” бе показана за Великден в Босилеград

Изложбата „България в пълен блясък” на НДФ „13 века България” бе показана за Великден в Босилеград

24.04.2009

В Общинската галерия на Дома на културата в Босилеград, Република Сърбия, на 17 април 2009 г. беше открита фотоизложбата „България в пълен блясък”. Организатори на събитието са Националният дарителски фонд „13 века България” и Културно-информационният център на българското малцинство в града. Откриването се съчета с провеждания за 16-ти път международен Великденски детски фестивал. Събитието се превърна в празник, към който проявиха интерес множество гости от Република Сърбия, България, Македония, Хърватия и Черна гора и жители на Босилеград.

В празничната атмосфера за най-големия Християнски празник – Възкресение Христово образите на нашия Бог Исус Христос, на Божията Майка и на православните светци, изографисани от най-добрите иконописци от епохата на Възраждането, със своите багри и духовност допълниха празничното усещане на присъстващите. Включените в експозицията 77 фотопана показаха историята на Християнството по българските земи и уникалните паметници, закриляни от ЮНЕСКО. Автор на изложбата е изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков.

Официални гости при откриването бяха кметът на Боселеград г-н Владимир Захариев, председателят на Културно-информационния център на българското малцинство г-н Иван Николов, български евродепутати, директорът на Регионалния исторически музей в гр. Кюстендил г-н Валентин Дебочички, представители на културната общественост на Кюстендил, духовници, децата-участници в Международния Великденски фестивал, представители на медиите, много граждани и гости. 

Изложбата беше открита от г-н Александър Димитров, представител на КИЦ Босилеград, който приветства гостите и предостави думата на д-р Тошо Пейков. Господин Пейков представи замисъла и посланието на експозицията, отбеляза местата, където тя е гостувала, житията на зографите, рисували иконите и българските царе, строили манастирите. Откриването беше съпроводено от мултимедия, допълваща историята на Християнството. Гости от Кюстендил огласиха залата с черковни песнопения. Кюстендилски деца зарадваха всички с изпълнения на народни песни.

На Културно-информациония център на българското малцинство в Босилеград НДФ „13 века България” дари фотопана с образите на Солунските братя, глаголицата, кирилицата, ликовете на Св. Цар Борис I – Покръстител и Цар Симеон – Велики, които бяха монтирани в библиотеката към центъра. Фондът дари на босилеградчани и книги.

Събитието развълнува присъстващите, които просълзени на Разпети Петък се молеха пред иконите, с надежда Възкресението да им донесе здраве и по-добро бъдеще.