НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Изложбата „България в пълен блясък” гостува в Одрин

Изложбата „България в пълен блясък” гостува в Одрин

11.05.2009

Открита за големия Християнски празник – Гергьовден, фотоизложбата „България в пълен блясък” гостува в православните храмове “Св. Вмч. Георги” и „Св. Св. Константин и Елена” в град Одрин, Република Турция и продължава да привлича, и вълнува жителите и гостите на града.

Черквата “Св. Вмч. Георги” е разположена в североизточната част на Одрин. Строителството й започва през 1880 г. и завършва през същата година. Застроена на площ от 320 кв.м. в стил, характерен за българското късно Възраждане, тя е трикорабна базилика с висок таван, облицован с дърво.

При откриването на фотоизложбата и в двата храма присъстваха Генералният консул на Р. България в Одрин г-н Ангел Ангелов и стотици българи, тракийци. Отец Александър, потомствен българин, който от 2003 г. се грижи за одринските български храмове, отслужи тържествена служба, като благослови всички дошли да се поклонят на светеца. Слово произнесе изпълнителният директор на НДФ „13 века България” д-р Тошо Пейков. Той представи замисъла и посланието на изложбата, разположена и в двата храма – в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още няколко български обекта. Дари от името на фонда фотопана с образите на Солунските братя, глаголицата и кирилицата, ликовете на Св. Цар Борис I – Покръстител, на Цар Симеон – Велики, на Св. Георги, изрисуван от поп Димитър Кънчов от Тревненската иконописна школа и на Св. Георги от Несебър.

Тържеството продължи в прекрасния двор на храма „Св. Св. Константин и Елена”. Историята на черквата е интересна.

Родолюбивият българин чорбаджи Найден завещава пари, с които се купува земя за строежа й. През 1869 г. се полагат основите на храма с площ от 550 кв.м. Черквата е осветена през 1872 г.     Православният храм „Св. Св. Константин и Елена” е трикорабна базилика с два реда колони и дървен таван. Изградена е от каменно-тухлена зидария. В стените са зазидани керамични гърненца – за по-добра акустика. Двете български черкви бяха опазени през трудни години от г-н Филип Чакърък – баща на отец Александър и възстановени от българската държава, което подчерта в словото си изпълнителният директор на фонда Тошо Пейков.

Фотопаната с българските обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО, подредени в двора на храма „Св. Св. Константин и Елена”, развълнуваха българи, тракийци и гости на Одрин, които с преклонение ги разгледаха.

На 7 май 2009 г. по покана от консулството се проведе среща на българския генерален консул в Одрин г-н Ангел Ангелов с изпълнителния директор и с екипа на фонда. Д-р Пейков подари 40 броя от списанието „Beaconbg”, излизащо на английски език, което е издадено с подкрепата на фонда. В него е поместен обширен снимков материал на фонда от Ивановските скални черкви – един от паметниците на ЮНЕСКО в България. Генералният консул на Република България прие с благодарност и дар от изпълнителния директор на фонда – мултимедийни и видео-дискове, част от които бяха предадени на тракийските дружества, пристигнали от България в Одрин за големия Гергьовски празник и за откриването на изложбата „България в пълен блясък”.

Останалата част от дисковете и списанията ще бъдат предадени на преподавателите и студентите в Тракийския университет в Одрин и на представителите на дипломатическия корпус в града. В разговора г-н Ангелов предложи на д-р Пейков с прекрасните фотопана, представящи културно-историческото наследство на България да бъде украсено нашето Генерално консулство и с карта, отпечатана върху паната, те да послужат на отделните туристи и на туристическите агенции, за да достигнат лесно до обектите. Той благодари на директора на фонда и на министъра на културата проф. Стефан Данаилов за прекрасната изложба и за това, което правят двете институции за опазване на българското наследство в страната и в Република Турция.

През месеците май и юни изложбата „България в пълен блясък”  предстои да бъде показана, за дните на България в Армения и Русия, в градовете Ереван и Москва.