НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Християнска Армения посреща „България в пълен блясък”

Християнска Армения посреща „България в пълен блясък”

29.05.2009

В края на миналата година, по време на официалното посещение на президента на Армения Серж Саркисян в България, беше изтъкнато, че и в двете страни има засилен интерес към културата, историята и езика на двата народа. В тази връзка беше договорено през 2009 г. да се проведат дни на България в Армения, а през 2010 г. – дни на Армения в България.       

От 29 май до 4 юни т. г. започват дните на България в Република Армения. В програмата са включени множество културни прояви, между които и фотоизложбата „България в пълен блясък” на Националния дарителски фонд „13 века България”. Тя ще бъде открита на 30 май от 16 часа (местно време) в Дома на архитекта в Ереван. Съдържа 80 фотопана, които представят историята на Християнството по българските земи и уникалните паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Автор е изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков. Предвидена е и мултимедийна презентация с музика и текстове, озвучени на няколко езика.

Армения се намира на територията на Мала Азия и възниква през VI в. пр. н. ера. Тя е първата държава, която приема Християнството за своя религия още през 301 г. Столицата Ереван, разположена на река Храздан,  е най-големия град с население около 1 100 000 души. Историята на Армения е наситена с много радостни, но и с мъка и печал. Над арменският народ е упражнен геноцид от страна на турската империя, което довежда стотици хиляди арменци до изселване от родната страна. Със средствата на словото Яворов пресъздава събитията в стихотворението си „Арменци”:

„Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик -
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.”

Днес, пръснати по петте континента, арменците пазят вярата и чувството си за принадлежност към род и родина и то няма да изчезне, докато е жива арменската душа. То няма да изчезне докато е жива тяхната душевност.

Припомняме, че фотоизложбата „България в пълен блясък” през 2008 г. бе представена в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген в Германия. През октомври 2008 г. беше подредена в Българския парламент и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София. През месец ноември 2008 г. гостува в театър „Мария Филоти” в Браила, във връзка с дните на България в Румъния. В края на 2008 и началото на 2009 г. бе в градове Русе, Силистра, Стара Загора, Кърджали и Пловдив. През април 2009 г., по покана на Алианса на либералите и демократите за Европа, изложбата гостува в Европейския парламент в Брюксел. За големия Християнски празник Възкресение Христово (19 април 2009 г.) гостува в Босилеград, Република Сърбия, а за Гергьовден (6 май 2009 г.) в българските православни черкви „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Георги” в Одрин, Република Турция.

Вижте повече снимки: