НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / НДФ „13 века България” продължава участието си в дните на България в Ереван

НДФ „13 века България” продължава участието си в дните на България в Ереван

03.06.2009

Днес, 2 юни 2009 г., в рамките на откритите на 29 май Дни на България в Ереван, изпълнителният директор на НДФ „13 века България” д-р Тошо Пейков посети Държавния лингвистичен университет, в който има катедра по български език и литература. В нея при доц. Стоянова се обучават около 100 студенти, които харесват българския език и България.

По покана лично на ректора на университета г-н Пейков изнесе лекция. Препълнената аудитория с преподаватели и студенти изслушаха с подчертано внимание лекцията по темите „История на Християнството по българските земи” и „Приносът на България към световното културно наследство”. Темите бяха основа за създаването на фотоизложбата „България в пълен блясък”, която в момента е подредена в Дома на архитекта в Ереван. Лекцията беше онагледена с мултимедия, която беше прожектирана на присъстващите. Г-н Пейков подари комплект от дискове, съдържащи допълнителни материали, които представят Християнството и оставеното от предците ни. На университета  той подари комплект фотопана, част от изложбата, с ликовете на Светите братя Кирил и Методий, на българските царе Свети Борис – Покръстител и цар Симеон – Велики.

Изпълнителният директор на фонда е получил покана да посети и изнесе лекция по същите теми в Държавния университет на Ереван.