НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Фотоизложбата „България в пълен блясък” на НДФ „13 века България” гостува в Трявна

Фотоизложбата „България в пълен блясък” на НДФ „13 века България” гостува в Трявна

16.07.2009

Националният дарителски фонд „13 века България” и Община Трявна откриха фотоизложбата „България в пълен блясък” по двете основни теми: „История на Християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”. Експозицията е подредена в Галерия „Гъбенски” в Комплекс „Калинчева къща”. Изложените в двора и в галерията 88 фотопана показват пътя на Християнството по българските земи, прекрасни български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи и български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.    

Град Трявна е разположен в красивия Тревненски балкан, по бреговете на Дряновската река. Старата част на града, запазена от времето на Възраждането, е събрала великолепието от дърворезба, иконопис и самобитна архитектура –възрожденски къщи, калдъръмени улички, работилници пазещи занаятите на старите майстори. Калинчевата къща е ярък представител на възрожденската архитектура в града. Построена през 1830 г. от майстор Уста Димитър Сергюв тя е запазила великолепието си и днес. В нея се намира галерия ''Тотьо Гъбенски", съхранила богата колекция от картини на талантливи български художници, дарени на града от фамилия Гъбенски.

В град Трявна възниква прочутата Тревненска иконописна школа. Най-старите икони подписани от тревненски зографи са от края на XVII век. В града е създаден музей „Тревненска иконописна школа”, който е разположен в „Царския параклис”, построен през 1943 г., по волята на царица Йоана, като дар за града. Там се съхраняват 160 оригинални икони – ценно творчество на шест прочути фамилии тревненски иконописци, инструменти на някогашните зографи и указания за изискванията на православния канон.

Изложбата „България в пълен блясък” е продължение на кампанията на Фонда в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още няколко български обекта.

На пресконференцията в БТА през месец юли т. г. изпълнителният директор на фонда и автор на изложбата д-р Тошо Пейков, сподели желанието си град Трявна и Тревненската иконописна и резбарска школа да бъдат включени към индикативния списък на Министерството на културата, за да започне процедура за вписване в регистъра на ЮНЕСКО за световното наследство.

Фотографиите ще останат в Трявна до 31 юли 2009 г., след което ще гостуват във Варна и Кюстендил. От 3 септември със специален кораб изложбата ще бъде показана на жителите на най-големите руски градове по Волга.

Вижте повече снимки