НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / По случай Деня на Будителите „България в пълен блясък” гостува на Ловеч

По случай Деня на Будителите „България в пълен блясък” гостува на Ловеч

26.10.2009

На 2 ноември 2009 г. от 17.30 часа в Художествената галерия „Вароша” в град Ловеч се открива фотоизложбата „България в пълен блясък”. Тя е организирана от Историческия музей на града, Галерия „Вароша” и Националния дарителски фонд „13 века България”.

Сто и единадесет фотопана разказват историята на християнството по българските земи, показват уникалните български паметници, включени в Списъка на ЮНЕСКО. Автор на изложбата е изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков. Отправя послание между чудесата на ЮНЕСКО да намерят място още пет български обекта.     За година и половина изложбата на фонда посети деветнадесет европейски и български градове, посрещана с особен интерес и внимание. Жителите на Берлин, Мюнхен, Хоф, Елванген – Германия, Браила – Румъния, Одрин – Турция, Босилеград – Сърбия, Ереван – Армения, депутатите и еврокомисарите в Европейския парламент в Брюксел – Белгия, научиха част от историята и завещаното от предците ни. Посетилите изложбата се възхищават от деветте обекти под закрилата на ЮНЕСКО, от цветовата палитра, от таланта на майсторите-зографи от Самоковската и Тревненската иконописни школи.

Ловеч – градът на люляците е с богата история. Живописно разположен на двата бряга на река Осъм, през Средновековието е развит търговски център, а ловешките занаятчии и търговци са познати извън пределите на страната. Великият родолюбец Васил Левски избира Ловеч за център на революционната си дейност. През 1872 г. всепризнатият Уста Кольо Фичето изгражда уникалния за времето си покрит мост. През 1925 г. той изгаря до основи и шест години по-късно е възстановен отново. Наред с търговията и занаятите ловчалии развиват духовна и културна дейност. Населението е предимно от православни християни. Градът е седалище на Ловчанската митрополия още от времето на цар Иван Асен II. Имал е седем православни храма, от които до днес са запазени черквата „Света Богородица” в квартал „Вароша” и катедралният храм „Света Неделя”. В града е построено читалище, създава се библиотека, обособяват се художествени галерии, детски комплекси за изкуства.

Изложбата „България в пълен блясък” ще обогати духовния живот на града по случай празника на Будителите. Тя ще остане  до 15 ноември 2009 г., след което ще могат да я видят във Варна и в Самоков.