НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Събития / "България в пълен блясък" / Изложбата / Приказка през зимата ще видят гостите на хотел „Самоков” в курорта Боровец

Приказка през зимата ще видят гостите на хотел „Самоков” в курорта Боровец

11.01.2010

На 11 януари 2010 г. (понеделник) от 17.30 ч. в залите на хотел „Самоков”, в курорта „Боровец” ще бъде открита фотоизложбата „България в пълен блясък”, организирана от ръководството на хотела и Националния дарителски фонд „13 века България”. Тя ще бъде открита от изпълнителния директор на фонда проф. Греди Асса. Сто четиридесет и четирите фотопана представят историята на християнството по нашите земи и българските чудеса, включени в Световния списък на ЮНЕСКО за културното и природно наследство. Автор на изложбата е д-р Тошо Пейков.

Преди Самоков експозицията гостува успешно в художествената галерия в Плевен, както и в още двадесет и един града у нас и в чужбина. Видяха я евродепутатите и еврокомисарите в залите на Европейския парламент в Брюксел, германските и баварските депутати в Берлин и Мюнхен, жителите на градовете Хоф и Елванген в Германия, българските народни представители в Народното събрание в София, жителите на Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Сливен, Ловеч, Плевен.

Курортът „Боровец”, известен до средата на XX век като „Чамкория” е най-старият планински курорт в България. Историята му започва от 1896 г., когато Княз Фердинанд построява там лятната си резиденция и няколко ловни хижи. След Княза много заможни фамилии от София започват да строят вили за отдих. През 60-те и 70-те години на миналия век курортът се разраства с хотели в алпийски стил, ски-влекове, лифтови и съоръжения за зимни спортове. Боровец е разположен по северните склонове на Рила планина в подножието на връх Мусала (2925 м.) между 1230 и 1390 метра надморска височина. Сградите в комплекса са скътани сред величествени иглолистни гори. В близост е град Самоков – някогашно римско селище. Възникнал е в началото на XIV век, поминъкът тогава е свързан с добива на руда. Първоначално става околийски, а в последствие – окръжен център, към който административно са подчинени градовете Благоевград Дупница, Разлог, Ихтиман, и други. През 1828 г. Никола Карастоянов открива в града първата българска печатница. В края на XVIII и началото на XIX век се създава известната Самоковска художествена школа, която включва иконопис, живопис и резбарство. В Самоков са родени и са творили едни от най-известните български зографи, като Христо Димитров и неговите синове Димитър и Захари Зограф, Станислав Доспевски – син на Димитър Зограф, Иван и Никола Образописови. Самоковци имат значителна роля в борбата за независима българска църква, както и в Освободителната Руско-турска война. В близост до Самоков се намира Рилският манастир – най-популярният български храм на християнството, включен в Списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство.

Гостуването на фотоизложбата в началото на 2010 г. е знаково за това място, изпълнено с християнска вяра и родолюбие. Изложбата, съчетаваща в себе си изкуството на старите зографи и забележителностите на рилската природа, ще покаже на гостите на хотел „Самоков” и Боровец българската духовност, съхранена през вековете.

Експозицията ще остане в хотела до 29 януари 2010 г., след което ще гостува във Варна, Видин и други градове.