НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Имоти / Галерия „Гъбенски”, Трявна

Галерия „Гъбенски”, Трявна

Художествената галерия „Гъбенски“ е открита от НДФ „13 века България“ през 2006 г. Намира се в двора на възрожденския архитектурен комплекс „Калинчева къща“, строен през 1830 г. от изтъкнатия майстор-строител Димитър Сергюв.

Галерията носи името на родолюбивия тревненец Тотю Гъбенски, който чрез Фонда дарява картини от своята колекция на гр. Трявна. Тотю Гъбенски е роден през 1899 г., по професия е адвокат и в продължение на 65 години събира картини, рисунки и графики на талантливи български художници. През 1983 г. прави голямо дарение, което включва произведения на редица български и чуждестранни творци.

Фонд „13 века България“ ежегодно участва в Славейковите празници и съпътстващите ги международни арт форуми и тържества, като организира изложби, премиери на книги, литературни четения и други събития в Галерия „Гъбенски“. Фондът има установено партньорство със Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство и с Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, а произведения на деца от гимназията често гостуват в организирани изложби в експозиционната зала на галерията.

(Виж програмата на галерията в рубрика „Събития“ и „Новини“)