НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Конкурси и награди / Награда „Рашко Сугарев“

Награда „Рашко Сугарев“

Българската литературна награда „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван къс разказ на автори до 35 години, учредена в памет на писателя Рашко Сугарев, се връчва от Национален дарителски фонд „13 века България“, който организира и осигурява наградния фонд на конкурса. От 1998 до 2007 г. домакин на официалната церемония е родния град на Рашко Сугарев, Пловдив, а от 2008 г. – столичната книжарница „Хеликон-Витоша“, в деня – 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.  

Сред отличените автори са имената на: Алек Попов, Борис Минков, Георги Господинов, Йорданка Маргаритова, Йордан Ефтимов, Мирослав Димитров, Ангел Игов, Момчил Николов, Емануил А. Видински, Стоил Рошкев, Йорданка Белева, Антон Терзиев и други. 

Рашко Сугрев завършва първоначално медицинa във ВМИ - Пловдив през 1967 г., работи като лекар в продължение на 4 г. и воден от вътрешния порив на призванието си, поема по пътя на литературния труд. Умира млад – през 1995 г. Носител е на редица литературни награди и негови произведения са преведени на немски, руски и чешки език.

Писателят Георги Величков, който е и съвременник на Рашко Сугарев, споделя свои впечатления от житейския и творчески път на писателя и го определя като скромна личност, („пришълец от друга планета"), който не е искал много от живота, имайки предвид мисълта на Сенека: „Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече."