НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Конкурси и награди / Международна литературна награда „Артур Лундквист“

Международна литературна награда „Артур Лундквист“

Българо-шведската литературна награда „Артур Лундквист”, присъждана за принос в българо-шведските културни взаимодействия, се връчва от 1988 г. съвместно от Националния дарителски фонд „13 века България”, посолството на Швеция в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Скандинавистика”. Учредена е със средства, получени от големия шведски поет и писател Артур Лундквист (1906 – 1991) и неговата съпруга, поетесата Мария Вине (1912 – 2003), като хонорари за преводи на техни произведения у нас и със сумата от 2 000 щ. д. от литературната награда „София”, с която Лундквист е удостоен през 1980 г. за приноса му в българо-шведските отношения в областта на културата и за забележителното му творчество.

Носителят на наградата, която се дава през година и с редуване на домакинство, се определя от жури в състав: проф. Вера Ганчева, председател, Антоанета Приматарова-Милчева, проф. Борис Парашкевов и проф. Боян Вълчев от Софийския университет. Състои се от почетна грамота и парично покритие.

Артур Лундквист е виден представител на шведската художествена, академична и литературнокритическа словесност, създал над 70 творби в много жанрове, оставил ярка следа в културата на своята страна, на Скандинавия, на Европа. Като член на престижната Шведска академия,  присъждаща Нобеловата награда за литература, проявява особена активност в популяризирането и отстояването на т.нар. „малки литератури“. Благодарение на неговата осведоменост и талантлива защита редица техни творци станаха лауреати на най-високото отличие в света.

Артур Лундквист постави кандидатурата на българската поетеса Елисавета Багряна за Нобеловата награда, редактира и рецензира преводите на нейните стихове, излезли в отделен том в Швеция преди повече от три десетилетия. Той и съпругата му харесваха и ценяха България, която посетиха през 1967 и 1981 г.

Наградата „Артур Лундквист“ поощрява духовния обмен между България и Швеция в областта на културата, литературни творци, академични деятели, преводачи. Връчвана в тържествена атмосфера и с подобаваща церемониалност, с участие – в съпътстващите я художествена програма и живописна изложба – на изтъкнати представители на българското изкуство и култура, тази награда се превърна в ярко книжовно и духовно събитие, високо ценено и у нас, и в родината на своя патрон.

Съгласно Статута на конкурса, управлението на наградния фонд, както и съдействието за излъчване на лауреата, организацията и провеждането на проявата бяха възложени на НДФ „13 века България“, където бе създадена едноименна целева дарителска партида. За председател на журито Артур Лундквист препоръча Вера Ганчева – тогавашния директор на издателство „Народна култура“, която сформира състава му с оглед на целите и задачите на наградата. Системното олихвяване и стопанисване на паричните средства даде възможност за отпускане на неголеми, но достойни суми на лауреатите, а те са:

Рогир Юлин, Швеция (1988)
Антоанета Приматарова-Милчева, България (1990)
Ула Росен, Швеция (1992)
Теодора Джебарова, България (1994)
Арне Хулт, Швеция (1996)
Васа Ганчева, България (1998)
Бу Лундгрен, Швеция (2000)
Меглена Боденска, България (2002)
Карл Фредрик Гилдей, Швеция (2004)
Светла Стоилова, България (2006)
Шарлот Алмквист-Рут, Швеция (2008)
Йордан Симеонов, Кирил Кадийски, България (2011)
Биргита Енглунд-Димитрова, Швеция (2013)
Професор Петър Пашов (1931 – 2009), България (2016)

През 2016 г. наградата „Артур Лундквист“ изчерпва своите институционални цели и финансов ресурс.