НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Дейност / Конкурси и награди / Награда „Артур Лундквист“

Награда „Артур Лундквист“

Българо-шведската литературна награда „Артур Лундквист” се връчва от 1988 г. съвместно от Национален дарителски фонд „13 века България”, посолството на Швеция в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Скандинавистика”. Учредена е със средства, получени от големия шведски поет Артур Лундквист (1906-1991) и неговата съпруга, поетесата Мария Вине, като хонорари за преводи на техни творби у нас и със сумата от 2000 щ. д. от наградата „София”, присъдена на Лундквист през 1980 г. за приноса му в българо-шведските отношения в областта на културата и за забележителното му творчество.

Носителят на наградата, която се дава през година, се определя от жури в състав: професор Вера Ганчева, председател, г-жа Антоанета Приматарова-Милчева, професор Борис Парашкевов и професор Боян Вълчев от Софийския университет. Наградата се състои от почетна грамота и поощрителна сума.

Наградата "Артур Лундквист" е стимул в контактите между България и Швеция в областта на литературата и културата.

Артур Лундквист (1906-1991) е измежду видните представители на шведската литература, създал творби в много жанрове, оставил ярка следа в културата на своята страна, на Скандинавия, на Европа. Като член на престижната Шведска академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, Артур Лундквист е особено активен в представянето и отстояването на т.нар. „малки литератури“. Благодарение на неговата осведоменост и талантлива защита немалко техни представители станаха носители на това най-високо отличие.

Артур Лундквист постави кандидатурата на българската поетеса Елисавета Багряна за Нобеловата награда, редактира и рецензира преводите на нейните стихове, излезли в отделно томче в Швеция преди три десетилетия. Артур Лундквист харесваше България, която посети през 1967 и през 1978 г. заедно със съпругата си, поетесата Мария Вине. И двамата са превеждани и издавани на български език, а през 1980 г. Артур Лундквист е удостоен с литературната награда „София“.

Сумата от 2 000 долара, както и хонорарите за преведените книги на Лундквист и Вине, залегнаха в основата на награден фонд, от който през година се поощряват литературни творци, преводачи от български на шведски и от шведски на български. Още от начало тази награда, връчвана в тържествена атмосфера, се превърна в културно събитие, високо ценено и в България, и в Швеция.

Управлението на фонда и председателството на журито, което определя носителите, Артур Лундквист възложи на Вера Ганчева и тя, по негово поръчение, сформира състава му с оглед на целите и задачите на фонда. Парите, вложени от Лундквист и Вине, се съхраняват в Националния дарителски фонд „13 века България“, който взема участие в работата около излъчването на лауреатите и тяхното награждаване. Системното им олихвяване и стопанисване дава възможност за отпускане на неголеми, но достойни суми на носителите на наградата, а те са:

Рогир Юлин, Швеция (1988)
Антоанета Приматарова-Милчева, България (1990)
Ула Росен, Швеция (1992)
Теодора Джебарова, България (1994)
Арне Хулт, Швеция (1996)
Васа Ганчева, България (1998)
Бу Лундгрен, Швеция (2000)
Меглена Боденска, България (2002)
Карл Фредрик Гилдей, Швеция (2004)
Светла Стоилова, България (2006)
Шарлот Алмквист-Рут, Швеция (2008)
Йордан Симеонов (2011)
Кирил Кадийски (2011)