НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ "13 века България" ще представи в Мюнхен фото-изложба

НДФ "13 века България" ще представи в Мюнхен фото-изложба

04.04.2008

На 9 април фото-изложбата “Да покажем България в пълния и блясък!” гостува в Баварския Ландтаг в гр. Мюнхен и ще бъде открита от председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински съвместно с неговия домакин – г-н Алоис Глюк – председател на Ландтага в присъствието на нашия посланик в Германия д-р Меглена Плугчиева, на автора – д-р Тошо Пейков, на баварски депутати, представители на баварското правителство, на дипломатическия корпус в Мюнхен, на бизнес- средите и видни общественици.

Българите ще присъстват чрез Българо-Баварското академично дружество “Шипка” – Мюнхен, Българското студентско дружество “Златен век” – Нюрнберг, Българската църковна община, Българо-Баварското дружество – Мюнхен, Българската общност в Регенсбург. Гражданската ни общност ще бъде широко представена сред гостите.

Подготвената от Фонда изложба представя в Германия нашата страна по две основни теми: “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното наследство”. Пред олтара от икони и картини, събрали в себе си духа на българската култура – манастири и обекти в България, включени в списъка на ЮНЕСКО, се поклониха 1500 гости на българското посолство в Берлин по случай 3 март – Националния празник, а 31 май, за Кирило-Методиевите дни, ще я видят жителите на град Елванген. Идеята за изложбата принадлежи на изпълнителния директор д-р Тошо Пейков и е подкрепена морално от акад. Вера Мутафчиева – председател на Издателския съвет на Фонда и от писателя Димитър Коруджиев - член на Управителния съвет.


Самоковска иконописна школа Тревненска иконописна школа


Захари Зограф


ОБЕКТИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО В БЪЛГАРИЯ
Боянската черква


Мадарският конник
Казанлъншката тракийска гробница


Ивановските скални черкви


Рилският манастир


Старият Несебър


Паркът Пирин


Биосферен резерват Сребърна
Тракийската гробница при с. Свещари


ОБЕКТИ, КОИТО ФОНД "13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ"
ПРЕДЛАГА ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО


Басарбовският скален манастир


Александровската тракийска гробница
Земенският манастир "Св. Йоан Богослов"


Бобошевската черква "Св. Димитър"

Снимки: Тошо Пейков