НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Награда "Рашко Сугарев"

Награда "Рашко Сугарев"

03.05.2006

На 3 май 2006 година в сградата на Националния дарителски фонд “13 века България” в София за девети път бяха връчени литературните награди от конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев”. Конкурсът е за автори до 35 години и е организиран от Фонд “13 века България”.     

Отличени са авторите Стефан Риков, Георги Савчев, Ивайло Иванов. Тази година журито в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков и Любен Петков не присъди  голямата награда.   

Рашко Сугарев е роден през 1941 г. в Пловдив. Той е лекар по образование, но става известен на четящата публика у нас със самобитния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ в съвременната българска литература се свързва с неговото име и с творчеството на Коруджиев, Величков и Петков. В края на 70-те години на миналия век книгите на тази група от приятели и съмишленици стават обект на най-продължителната дискусия в българския литературен печат - над половин година на страниците на вестник “Пулс”. Дискусията има, колкото литературен, толкова и политически характер. Част от политическите обвинения са заради “ровене в задния двор на живота”, декадентство и упадъчност, но творчеството на младите тогава писатели нашумява.

До края на своя житейски път Рашко Сугарев  работи като редактор в различни литературни издания. Неговата дебютна книга “Ние, праведните” излиза през 1971 г., а до смъртта му през 1997 г. излизат още “Старшината и слънцето”, “Синева и сняг”, “Дунавско хоро”, “Преображение Господне”, “Балада за князе”. Книгата му “Лице на угодник” излиза посмъртно.

Между най-известните млади автори, премирани в конкурса “Рашко Сугарев” са Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, покойната Милена Авонеди.