НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ „13 века България” участва в Черноморския туристически форум

НДФ „13 века България” участва в Черноморския туристически форум

27.10.2008

2От 16 до 18 октомври 2008 г. в Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена” в Международния дом на учените „Фредерик Жюлио Кюри” се проведе Черноморски туристически форум – Варна 2008. Съорганизатори на форума са Варненската и Великопреславската митрополия, Варненската туристическа камара, Община Варна и Държавната агенция по туризъм. Форумът бе на тема: „Религиозният туризъм: Манастирите – носители на българската духовност” и се проведе под патронажа на Негово Светейшество Максим Патриарх Български.

Присъстваха представители на митрополии, манастири, църковни настоятелства, министерството на културата (представено от изпълнителния директор на фонда), държавната агенция по туризъм, общини, неправителствени организации, научни институции, Руската, Сръбската и Румънската православни църкви, гости от побратимените на Варна градове, български и чуждестранни туроператорски фирми.

Тридневната програма включваше пресконференция на организаторите на форума и множество дискусии по изнесени от лектори теми. На встъпителната пресконференция Негово Високо преосвещенство Варненският и Великопреславският митрополит д-р Кирил, съвместно с председателя на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков, в присъствието на областния управител адмирал Контров запознаха журналисти от медиите с целите и програмата на туристическия форум.

Д-р Стела Балтова – зам.-председател на ДАТ изложи вижданията си за религиозния туризъм – предизвикателства и перспективи за дестинация България, а Ива Якимова – главен експерт говори за развитието на религиозния туризъм.

Интересна тема „Скалните манастири в България” –представяне на Аладжа манастир бе поднесена от Валери Кинов и Васил Тенекеджиев. Атанас Ангелов и Петър Грънчаров говориха за християнството в Марционопол и ролята на манастира „Св. Св. Константин и Елена”, за възникването на едноименния курорт.

Генералният директор на поклонническия център към Московската Патриаршия – Сергей Житеньов разви темата „Православно поклонничество и религиозен туризъм: Основни понятия, опит и взаимодействия в Русия”. Доц. д-р Марин Нешков изнесе беседа на тема „Възникване, същност и съвременни форми на религиозния туризъм”. Д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България” участва в дискусиите, като изтъкна, че основно богатство на България са четирите обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО, които са плод на българската християнска цивилизация: Боянската черква, Ивановските скални черкви, Рилският манастир и Старият Несебър, със своите четиридесет и две черкви. Голям интерес предизвикаха мултимедийния и видеодиска на фонда по темата.

Открита бе изложбата „Живопис” на Николай Русев и Марина Варенцова. Филателистката Биляна Калинкова представи своята сбирка „Манастири и икони”, посрещната с интерес. Участниците във форума посетиха манастира „Св. Св. Константин и Елена” и се поклониха пред чудотворната икона. Учреден бе „Зелен фонд” в района на манастира „Св. Св. Константин и Елена”, като митрополитите засадиха по едно дърво. Представяме на Вашето внимание снимки, които направи изпълнителният директор на фонда.

Вижте повече снимки по темата