НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фотоизложбата „България в пълен блясък” гостува в галерия „Средец” на Министерството на културата

Фотоизложбата „България в пълен блясък” гостува в галерия „Средец” на Министерството на културата

29.10.2008

2По случай Деня на народните будители на 30 октомври от 18.00 часа в галерия „Средец” на Министерство на културата Националният дарителски фонд „13 века България”, съвместно с Министерството откри фотоизложбата „България в пълен блясък” по две основни теми: „История на Християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”. Изложбата е продължение на кампанията на Фонда в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още няколко български обекта. Изложените фотопана с размери 70х100 см. показват пътя на християнството по българските земи, прекрасни български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи и български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

През тази година фотоизложбата бе представена от автора на фотографиите и текстовете д-р Тошо Пейков в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген и в нашето Народно събрание по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България и навсякъде бе посрещната с голям интерес. Според проф. д.и.н. Валерия Фол, която участва в представянето: „Една изложба винаги има тайно послание, което не е скрито в текстовете, както най-често се мисли, а в цялостното излъчване на показаното, което всеки би могъл да усети. Изложбата „България в пълен блясък” е скок във времето, посещение на непреходния стремеж към красота и достойнство”.

Изложбата ще продължи до 6 ноември 2008 г., а след това ще могат да я видят в гр. Браила – Румъния, в гр. Силистра, в гр. Русе и в други градове.

Вижте повече снимки по темата

 

Тошо Пейков, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България” за изложбата „България в пълен блясък” пред Агенция „Фокус”.


Тошо Пейков: Изложбата „България в пълен блясък” е част от кампанията на Фонда страната ни да получи ново признание за историческо си наследство

Фокус: Какво ще бъде оттук нататък бъдещето на изложбата „България в пълен блясък”?

Тошо Пейков: Като фотограф-любител открих образите на тези прекрасни светци най-напред в Трявна в музея на иконата, там, където царица Йоанна е построила параклис, а Фонд „13 века България” през 1985 година е сложил близо 200 икони - прекрасни образци от Тревненската иконописна школа. Благодарен съм на музейните работници от Самоков, които са събрали в Самоков прекрасните образи от самоковската иконописна школа, а всичко останало събрах в много пътувания по черкви и манастири в България, в Македония, в Западните български покрайнини и в Гърция също, но там иконите не са чак толкова свързани с нашата иконопис. Изложбата служи на кампанията България да получи признание за своето историческо и културно наследство - в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още български обекти, да получи подтик туристическото и поклонническото движение, и хората, които не познават тези места, като ги видят на снимка, може би ще поискат да ги посетят, да ги оживят със своето присъствие. Към тези 7 обекта, които вече са в списъка на ЮНЕСКО – Боянската черква, Мадарският конник, Казанлъшката тракийска гробница, Скалните черкви край село Иваново, Рилският манастир, Старият Несебър и Тракийската гробница край с. Свещари да се присъединят и Земенският манастир, скалният манастир Св. Димитрий Басарбовски, Бачковския манастир, както и Тракийската гробница край с. Александрово. Вече е предложена в списъка на ЮНЕСКО от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и от Фонд „13 века България”. Основно в изложбата са показани двете иконописни школи – Самоковската и Тревненската с главни представители Иванчо Иконописец, Христо Димитров с неговите синове Димитър и Захарий Зограф и тревненската – с Поп Димитър Кънчов, Йоаникий Папа Витанов и др. Нека Българската православна църква бъде по-отворена, както го правят някои други църкви, да не забранява снимането, защото всички тези образи са снимани само със специално разрешение от църквата. Наистина - не всички посетители са вярващи, но някой може да достигне и по този път до вярата, („Неведоми са пътищата божии”.) като посети тези молитвени места – тези прекрасни манастири и да се обърне към вярата. Защото нашите предци – Свети Княз Борис I - Покръстител, Симеон Велики, Цар Йоан Асен II, Цар Йоан-Александър имат много големи заслуги, защото са построили на най-прекрасните места българските столици, българските дворци, българските храмове - на „злачни, на тучни места”, където човек просто трябва да отиде и да ги види.

Фокус:   Всъщност изложбата има още едно копие, какво се случва с него?

Тошо Пейков: Първият вариант на същата изложба в момента обикаля Германия и може би ще посети и някои други градове в Европа в страните-членки на Европейския съюз. Вече имам покана, макар и неофициална за няколко столици, а пък тази колекция, която в момента е изложена в галерия „Средец” на Министерството на културата за Деня на народните будители ще посети първо българската общност в гр. Браила - Румъния, а сетне ще обиколи България.

Фокус:    Вие самият казвате, че тази изложба има за задача да популяризира българското изкуство в Европа и пред ЮНЕСКО…

Тошо Пейков: И сред българите у нас и в чужбина също.

Фокус: В този смисъл за кои обекти става дума по-точно? И какво ще предприемете вие за популяризирането на това изкуство? А какво трябва да предприеме държавата?

Тошо Пейков: Фонд „13 века България” е една сравнително самостоятелна институция. И затова аз стигнах по свой път до това прозрение, че тези прекрасни места и тези прекрасни творения трябва да станат известни и на българите и на чужденците. Така, че кампанията „България в пълен блясък’ е насочена както към ЮНЕСКО, така и към наследниците на тези велики творци. Освен четирите обекта, които са творение на българската  християнска цивилизация, Мадарският конник е нетленен паметник на Аспаруховата държава на Балканския полуостров. Историците твърдят, че Хан Тервел е изобразен като конник на мадарските скали. Освен това нашите предци, с които имаме кръвна връзка – траките, са направили нещо нечувано и невиждано дори и в Гърция – създали са Казанлъшката тракийска гробница с нейните чудни стенописи, а можем да видим и прекрасните образи, които красят гробницата в с. Свещари близо до Исперих, съчетани с невероятните скулптори на кариатидите. Съжалявам, че нямаше достатъчно място, за да покажа всичко от Свещарската гробница – как женските фигури крепят небето, на което тракийският цар Дромехид получава безсмъртие от ръката на Богинята-майка, която поставя на главата му златния лавров венец. Ние имаме прекрасни творения, които не отстъпват по нищо на древно-гръцките образци. А тракийската гробница в Александрово също е достойна да влезе в списъка на ЮНЕСКО със своите неповторими ловни сцени. И малко трябва - да бъдат те добре експонирани, за да могат не само българи, но и чужденци да разберат за тях, като ги видят.

Често посещавам Боянската черква, имам благословията на тези, които отговрят за храма и срещам белгийски и френски групи, пътуващи за южната част на Балканския полуостров към паметници на ЮНЕСКО и минават най-напред покрай нея. И зиме и лете там може да бъде видяна върволица от туристи. Те вече научиха пътя към Боянската черква и се надявам, че гордостта от това, че тя е на 42-ро място в списъка на ЮНЕСКО, ще накара и много други да я посетят. Не знам защо си мислим, че трябва да подценяваме своето минало - във всички случаи тази изложба показва, че българите са страшно талантливи.

Фокус:   Какво послание отправя тази изложба към хората?

Тошо Пейков: Отправям послание за по-високо самочувствие. По-високото самочувствие не е излишна гордост, защото то дава възможност на отделния човек да прави чудеса.

Филипа ТОДЕВА