НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Панагюрище и НДФ „13 века България” почетоха Народните будители

Панагюрище и НДФ „13 века България” почетоха Народните будители

03.11.2008

panagНа 1 ноември – Денят на народните будители, почитаме тези, които са оставили ярка следа в българската история, култура, литература… Във възрожденско Панагюрище през 1938 г. се ражда забележителният българин Марин Дринов. Възрожденец, учен и обществен деец, той е посветил живота си на науката и на България. След Руско-турската война участва активно в изграждането на държавното устройство на нова България. Заема поста министър на просветата и духовните дела и е един от създателите на първата българска конституция. Негово е предложението София да бъде определена за столица на България. Поставя началото на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, като й завещава лична сбирка от 3000 тома.

Завършил Киевската духовна семинария, Марин Дринов учи история и философия, работи в Австрия и Италия и в края на живота си става професор по славянознание в Харковския университет. Той е от първите български историографи, основали Българското книжовно дружество, сега Българска академия на науките. Оставил ни богато научно наследство, достигнал до същността на общественото развитие, той изрича думи актуални и днес: „Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили, не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото духовита и даровита да е тя… не може да се рече, че нейната бъдъщност е осигурена.”

През 2008 г. се навършиха 170 години от рождението на проф. Марин Дринов. По повод годишнината се ремонтира родната му къща в град Панагюрище. Беше обновена музейната сбирка и направен документален филм за професора – народен будител.

Националният дарителски фонд „13 века България” подкрепи ремонта и реставрацията на Дриновата къща. По покана на Сдружението на възрожденските общини в България д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на фонда, посети къщата на проф. Марин Дринов и участва в тържествата, посветени на Народните будители, организирани в Панагюрище.

Вижте повече снимки по темата