НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Исперих - Паметник на загиналите воини от общината през периода 1912-1945

Исперих - Паметник на загиналите воини от общината през периода 1912-1945

08.05.2006

На 5 май от 20.00 часа в центъра на град Исперих Президентът на Република България Георги Първанов откри Паметник на загиналите воини от Общината през периода 1912-1945 година. Господин Тошо Пейков положи венец от името на Фонда. Откриването бе ознаменувано с тържествена заря-проверка.

Българщината в смесените райони, народният дух на сплотеност в градчета като Исперих се крепят на възрожденското триединство между читалище, училище и църква. Държавните символи, паметниците на българските воини, символите на християнска Европа са крайно необходими тук – те служат за гаранция, гарантират единството на нацията, привличат да останат в родното си място представители на всички етноси, живеещи тук.

Всъщност общинският съвет в Исперих е доминиран от български турци. Кметът, господин Адил Решидов, е турчин, инициирал чрез Сдружение “Памет”, в което членуват българи  и турци, построяването на прекрасната арка. И какъв по-добър пример за интеграция между етносите от това! Националният дарителски фонд “13 века България” подпомогна финансово изграждането на този паметник.