НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / С „България в пълен блясък” в Народното събрание

С „България в пълен блясък” в Народното събрание

01.10.2008

dpp_9652На 1 октомври 2008 г. в централната сграда на Народното събрание, пл. Народно събрание 1, Националният дарителски фонд „13 века България” откри фотоизложбата „България в пълен блясък”, включваща темите: „История на християнството по българските земи” и „Българският принос към световното културно наследство”. Седемдесет и две фотопана с размери 70х100 см са подредени в централното северно фоайе, страничните коридори и в „Клуба на народния представител”.

Водещ при откриването на изложбата бе народният представител и обичан актьор Коста Цонев.

Пръв проф. Валери Стоянов, заместник-директор на Института по история при БАН, прочете кратко слово от името на проф. дин Георги Марков – директор на Института. В словото си професорът е написал: „Във всяко селище, където живеят християни, черквата е на най-видното място. Манастирите пък са разположени в най-красивите кътове на природата в България. Сградите са храмове, а стенописите пресъздават сцени от Библията и от живота.”

След това проф. дин Валерия Фол, известен траколог започна анализа на изложбата с думите: „Нереални изглеждат фоайетата на Народното събрание, грейнали с багри, преминали през хилядолетия и столетия. От таблата ни проследяват погледите на лица, които са от друго измерение – на божественото вдъхновение и прозрение, или на отворили си дверите към него след преминаване на ценностно изпитание.”

По-нататък в словото си проф. Фол подчерта, че: „Една изложба винаги има тайно послание, което не е скрито в текстовете, както най-често се мисли, а в цялостното излъчване на показаното, което всеки би могъл да усети. Питам се, дали царствените конници не са дошли, за да нагледат земите, завещани на потомците, дали Бог, Божията майка и светците все още откриват у нас човеците, които да покровителстват, дали майсторите, оставили ни безценните си творения вярват, че ще ги съхраним и умножим.

Тази изложба е скок във времето, посещение на непреходния стремеж към красота и достойнство в сградата на висшата власт на днешна България.”

Проф. Стефан Данаилов, министър на културата и председател на Управителния съвет на НДФ „13 века България”, сърдечно приветства изложбата и изтъкна значението на българските културно-исторически паметници и мястото им в световната памет. Изрази задоволството си от работата на екипа на фонда под ръководството на д-р Тошо Пейков за подготовката и експонирането на изложбата. Неговата идея като министър на културата за включването на допълнителни обекти от България в световния списък на ЮНЕСКО бе подкрепена и в словото на автора на изложбата д-р Тошо Пейков.

Изпълнителният директор на фонда подчерта, че древната история и култура на България трябва да обогатят световното културно-историческо наследство и с Александровската гробница (IV в. пр. Хр.), Скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски” (XIV в.), Земенския манастир (XI в.), Манастирската черква “Св. Димитър” до гр. Бобошево (XI-XV в.), Самоковската иконописна школа, гр. Трявна и Тревненската иконописна школа (XVIII-XIX в.) и че четири от седемте културно-исторически обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО са рожби на българската християнска цивилизация.

Фотографът Цветан Томчев, носител на наградата „Черноризец Храбър” за фотография, сподели положителната си оценка за постигнатото чрез фотообектива.

Песнопенията на мъжкия църковен хор „Диптих” бяха естествено продължение на духовната атмосфера, завладяла Народното събрание.

Много гости уважиха откриването на фотоизложбата –омбудсманът на Р. България г-н Гиньо Ганев, народните представители Анастасия Мозер, Петър Берон, Румен Овчаров, Валентина Богданова, Татяна Дончева, Павел Шопов и други. Поканените, които не успяха да присъстват на откриването, изпратиха поздравителни адреси до г-н Тошо Пейков.

В своето приветствие г-жа Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика, изразява задоволство от идеята да бъде представена изложбата, като казва: „Убедена съм, че именно общите усилия на хора като Вас ще скрепят и запазят българския дух и идентичност за съхраняване на духовните и културни светини.” и че изложбата „…ще ни направи по-силни и ще скрепи нацията ни.”

Премиерът г-н Сергей Станишев и председателят на НДСВ г-н Симеон Сакскобургготски изразиха съжаление, че поради отсъствието си от страната не могат да присъстват на откриването на изложбата.

Представителите на четвъртата власт – медиите, отразиха откриването на изложбата, като ползваха повода да вземат интервюта и от народните представители.

Духовността на фотоизложбата промени атмосферата в кулоарите на Народното събрание. Дано запечатаното на фотопаната помогне за обединяването на нацията ни и както е записал проф. дин Георги Марков в словото си, не се забравя, че в изобразените светини „…човеците са кръщавани още в самото начало на жизнения си път, тук (в храмовете) те празнуват и скърбят, а понякога са търсили последна защита от преследвания. Унищожавани и отново съграждани, тези храмове са надживели столетията и сега ни възхищават като паметници на културното наследство.”

Изложбата предстои да гостува в Галерия „Средец” на Министерство на културата от 30 октомври до 7 ноември тази година, където много граждани ще могат да я посетят.

Вижте повече снимки по темата