НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / "България в пълен блясък" гостува в Доходното здание – архитектурна забележителност на Русe

"България в пълен блясък" гостува в Доходното здание – архитектурна забележителност на Русe

03.12.2008

 

6-russeНа 1 декември, съвместно с Община Русе, Националният дарителски фонд „13 века България” представи в Доходното здание фотоизложбата „България в пълен блясък”.

Изложбата откри кметът на Община Русе - инж. Божидар Йотов. Сред официалните гости бяха Генералният консул на Руската федерация в Русе - Михаил Торшин, представители на Фондация Тангра ТанНакРа, общественици и граждани на Русе.

По река Дунав в стария Русчук нахлува европейският ренесанс. Доходното здание, построено в края на XIX и началото на XX век, е емблема на европейската архитектура – съществен елемент от прекрасната градска атмосфера. Днес тази най-привлекателна сграда – паметник на културата, дава гостоприемство на фотоизложбата „България в пълен блясък” по две основни теми: „История на Християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”. Експозицията е част от кампанията на Фонда за включване на още няколко български обекта в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно-историческо наследство. Фотопаната са с размери 100 х 70 см. и показват пътя на християнството по българските земи, прекрасни български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи и български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Автор на изложбата е изпълнителният директор на Фонд „13 века България” д-р Тошо Пейков, който от началото на годината представи експозицията в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген в Германия. По повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България изложбата бе подредена в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София. Преди Русе бе показана на румънската общественост в театъра „Мария Филоти” в гр. Браила и в Художествената галерия на гр. Силистра, където пожъна голям успех.

Образът на нашия Бог Исус Христос, на Божията Майка, на Свети Цар Борис I – Покръстител, на Светите братя Кирил и Методий, на Светите Седмочисленици, на Симеон Велики – изографисани върху икони от най-добрите наши иконописци, ще бъдат видяни от русенци в навечерието на Рождество Христово. Съчетанието на одухотворените образи с красивата манастирска архитектура в багрите на фотопаната ще допринесе за предпразничното настроение на хората.

„Изложбата е послание на предците за вяра в собствените сили и борбеност, защото божествените предели са красиви заради вярата, а нашият свят, ако ние поискаме истински, може да е прекрасен. Една изложба винаги има тайно послание. Експозицията „България в пълен блясък” внушава, че културното наследство е проверен през хилядолетията и столетията фундамент, на който винаги можем да стъпим и да се оттласнем, и прекрачим със самочувствие към бъдещето” – казва за експозицията проф. д.и.н. Валерия Фол.

Националният дарителски фонд "13 века България" благодари за гостоприемството на г-н Володя Попов, директор на Общинското предприятие "Доходно здание" в Русе.

Изложбата в Русе ще продължи до 10 декември, след което ще могат да й се насладят в гр. Стара Загора. Покани към автора са отправени от градовете Калараш, Букурещ, Одрин, Братислава, Брюксел и от Канбера – Австралия.

Вижте повече снимки по темата


scan0001