НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Дарение от потомка на рода Арие за Сарафската къща в град Самоков

Дарение от потомка на рода Арие за Сарафската къща в град Самоков

09.12.2008

thumb_1-samokovПрез епохата на Българското възраждане град Самоков е оживен занаятчийски, търговски и духовен център. В него се развиват занаяти, които стават основа на индустриализацията. Градът се слави със своите иконописци, строители и резбари, основоположници на Самоковската художествена школа. Населението е пъстро - българи и турци, но имало и други, по-малки народностни групи.

През 1793 г. в града се заселва богатата еврейска фамилия Арие. Търгувала с кожи, желязо и шаяци, но завидно благосъстояние достигнали чрез сарафска дейност. Започнали да съграждат прекрасни домове. Къщите им приличали на дворци - с водоскоци и зимни градини. Днес единствено запазената от всички сарафски къщи е най-малката - къщата на фамилията Арие. Главният й салон е с великолепен дърворезбен таван, съчетан със стенописи. Имотът е паметник на културата с национално значение и в него има разположена етнографска сбирка, която показва как е изглеждал интериорът на градските къщи през ХІХ век. Известна като „Сарафската къща", тя е една от забележителностите на Самоков. През 1986 г. „Сарафската къща" е предоставена на Национален дарителски фонд „13 века България" и е отворена за посещения. Нейни чести гости са нашенци, които живеят в чужбина, в т.ч. и потомци на рода Арие.

В края на 2007 г. във Фонда се получи писмо, че е отворено завещанието на потомката на рода Арие г-жа Винка Романо и в него е записано, че завещава на фонда гоблен. Единственото условие на дарителката е гобленът да бъде закачен в къщата и до него да се постави табелка с пояснителен текст. Сега посетителите на етнографската сбирка в „Сарафска къща" в гр. Самоков могат да видят гоблена и табелката, на която на български и английски е изписано:

„През 2007 г. госпожа Винка Романо и съпругът й доктор Шаул Романо от град Пловдив дариха този гоблен на Националния дарителски фонд „13 века България". Гобленът е изработен през 1890 г. от госпожа Рашел Давид Арие, родена и живяла в тази къща, баба на дарителката."

Вижте повече снимки по темата