НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Художник от Виена дари 154 творби на Фонд “13 века България”

Художник от Виена дари 154 творби на Фонд “13 века България”

11.05.2006

На 10 май 2006 г. големият български художник-график Марко Хаджиколев дари на Фонд „13 века България” 154  свои картини – по-голямата част от които графики, създавани в България и в Австрия през различни творчески периоди на автора.

Г-н Хаджиколев е завършил Художествената академия в София, а по-късно и Академията във Виена, където е живял и творил повече от тридесет години. Обявен за невъзвращенец, без възможност да посещава България, той съхранява обичта си към Родината и в голяма част от творбите си рисува български сюжети, мотиви и характерни герои. В яркото му творчество личи школата и майсторството на неговия голям учител Илия Бешков. 

Творецът Марко Хаджиколев излага творби  в много чуждестранни галерии, а за наша българска гордост негови работи украсяват и Виена.

Фонд „13 века България” изразява голямата си благодарност на талантливия художник за направеното дарение, като в най-скоро време ще организира изложби на майстора в страната, за да могат ценителите на художественото изкуство да се насладят на прекрасните му картини. Благодарни сме и на художника-скулптор г-н Иван Колев – голям дарител на Фонда, който осъществи нашата среща с приятеля си Марко Хаджиколев.