НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Приятели на Фонд "13 века България" ни изпратиха коледни и новогодишни поздравления

Приятели на Фонд "13 века България" ни изпратиха коледни и новогодишни поздравления

05.01.2009

1Жозе Мануел Дурао Барозо

Председател на Европейската Комисия

 


jose_barrosoferrд-р Бенита Фереро-Валднер

Член на Европейската Комисия

Еврокомисар за външните отношения
d-r_ferrerod56505704eЖак Баро

Заместник-председател на Европейската комисия

 

 

jacques_barrot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


bolonek

Негово Преосвещенство Архиепископ Януарюш Болонек

Апостолически нунций в България

 

 

 

 

papa_benedict_xvi

Папа Бенедикт ХVІ

 

 

 

 

 

nuncij

Негово Преосвещенство Архиепископ Януарюш Болонек

Негово Преосвещенство Архиепископ Януарюш Болонек е полски католически духовник, ватикански дипломат, титулярен архиепископ на Мадаурус в Нумидия и апостолически нунций в България от 24 май 2008.
Роден е на 6 декември 1938 г. в Хута Длутовска около Лодз в земеделско семейство, образовал се е във Висшата Духовна Семинария в Лодз. Ръкоположен е за свещеник на 17 декември 1961 година. Следва класическа филология в Католическия университет "Йоан Павел II" в Люблин, а от 1962 г. продължава следването си в папския университет в Рим, включително и в Папската Дипломатическа Академия. Доктор по богословие и църковно право.
През 1971 г. започва работа в дипломатическите представителства на Ватикана в Никарагуа, САЩ, Египет, а в периода 1979 - 1989 работи в Държавния секретариат на Ватикана. Бил е член на Съвета за постоянни работни контакти между Светия престол и Полската народна република. Като член на този съвет подготвил в името на Ватикана папските поклоничества на Папа Йоан Павел II в Полша през 1983 и 1987 година. През 1989 г. бил член на полско-ватиканската работна комисия за възстановяване на дипоматическите отношения между двете държави. Преканонизиран е от Папа Йоан Павел II на 25 септември 1989 г. за титулярен архиепископ на Мадаурус и апостолически нунций в Кот д'Ивоар. Ръкоположен е за епископ на 20 октомври 1989 г. от папа Йоан Павел II в базиликата "Св. Петър" заедно с кардиналите Едуард Идрис Касиди и Франческо Коласуоно. Два месеца по-късно е назначен за апостолическа пронунций в Буркина Фасо и Нигер. Длъжността нунций в тези три африкански страни архиепископ Болонек изпълнява до 1995 г., когато е назначен за апостолически нунций в Румъния. През ноември 1999 г. получава назначение за нунций в Уругвай.


gavriilЛовчански Митрополит Гавриил


lovech


neofit1Русенски Митрополит Неофитrusse


mitr_joanikij_slivenskiСливенски Митрополит Йоаникий

 

 

 

 

mitropolit_ioanikij