НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / НДФ "13 века България" с фотоизложба в Елванген

НДФ "13 века България" с фотоизложба в Елванген

09.06.2008

dpp_0165За трети път след трети март Националният фонд “13 века България” представи своята изключителна фотоизложба в Германия. След Берлин и Мюнхен, на 31 май в град Елванген – провинция Баден-Вюртемберг, изпълнителният директор и автор на фотографиите д-р Тошо Пейков подреди в залите на кметството 60 свои фото-пана на теми “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното културно наследство”. Акцент в това издание на изложбата бяха икони на Светите братя Кирил и Методий, изографисани от Йоан Иконописец и Станислав Доспевски – главни представители на Самоковската иконописна школа.
В голямата зала на кметството на град Елванген изложбата откриха кметът на града г-н Карл Хилзенбек и държавният министър по европейските въпроси г-н Вили Щехеле. Честването е в рамките на Деня на българската просвета и култура, славянската писменост и Методиевите дни в провинцията. На 31 май жителите на град Елванген и българите в Германия, съвместно с посолствата на Македония, Словакия и Чехия отдадоха почит на Апостол Методий, който е прекарал две години от живота си в този град. В 9.15 часа тържествени слова произнесоха кметът г-н Карл Хилзенбек, държавният министър г-н Вили Щехеле, посланикът на Република Македония д-р Георги Филипов и д-р Тошо Пейков – директор на Фонд „13 века България”.
В 10.00 часа в голямата базилика на Елванген българите и домакините присъстваха на служба в памет на Свети Методий. В 14.00 часа българи, македонци, словаки, чехи и германци положиха венци пред плочите на площада назован на името на Свети Методий. Сред официалните лица бе г-жа Зорка Първанова – съпруга на президента на Република България и г-н Франтишек Земанович – генерален консул на Словашката Република, които също говориха за делото на просветителите. Представители на германо-българските съюзи, представители на църковната община “Св. Св. Кирил и Методий” от Щутгарт, представители на църковната община “Св. Димитър” от Аален мощно запяха химна „Върви народе възродени!”.
 
dpp_0166
 
Вижте повече снимки
 
Град Елванген, провинция Баден-Вюртемберг, Германия

Град Елванген е самостоятелна административна единица в източната част на федералната провинция Баден-Вюртемберг близо до границата с Бавария. Градът има над 25 000 жители и е третият по големина в източната част на провинцията. Разположен е по поречието на река Ягдт и покрива югоизточната част на Швебиш-Френкишката гора.
Административно устройство: След областната реформа, проведена през 1970 г., гр. Елванген се състои от централна част и четири общини: Пфалхайм, Ринделбах, Рьолинген и Шерцхайм.
История: През VII век е възникнало първото германско селище – Стелценбах на територията на днешния град Елванген. В средата на VIII век е построен манастирът Елванген от двамата братя Хариолф и Ерлолф. Градът се разраства бързо. В манастира по това време проповядвали 100 свещеника.
Славянският апостол Св. Методий е задържан в манастира на гр. Елванген две години и половина от епископа на епархия Пасау Ерманрих. През 873 г. Методий е освободен с намесата на Папа Йоан VIII.
През 1124 г. манастирът преминава под директната опека на Папата. Елванген се включва в провинция Баден-Вюртемберг през 1802 г. и първоначално е седалище на управата на област Нойвюртемберг. През 1812 г. е обявен за самостоятелна епархия. С обявяването му се основава и богословският университет в Елванген, който става по-късно част на университета в Тюбинген. След втората световна война жителите на Елванген се увеличават с 50%. В средата на 80-те градът е в икономически възход. През 1973 г., след реформата на административно-териториалните единици в Баден-Вюртемберг, Елванген е включен в пределите на област Осталбкрайс, третата по големина област в Баден-Вюртемберг.
Местна политика: Общинският съвет се състои от 37 общински съветници, които се преизбират на 5 години. Кметският мандат е от осем години, а кметът е и председател на общинския съвет. След проведените на 13 юни 2004 г. избори разпределението на местата в общинския съвет е: Християн-демократичен съюз – 49,6 %; независими кандидати – 18,3 %; Германска социалдемократическа партия – 14.6 %; Зелена партия – 13,7 %; Елвангенска листа на жените – 3,9 %. Карл Хилзенбек е главният кмет на града (независим кандидат) от 2003 г. до днес.
Икономически данни: Икономиката на Елванген се води предимно от средно големи предприятия и от търговия на дребно. Най-големият работодател е ВАРТА с 1300 работници. Друг голям работодател е гарнизонът на Бундесвера, който се помещава в казармата Райнхарт. Там са стационарни 1600 войника и 300 цивилни. Още един значим работодател е енергетичната компания ООК с 350 работници, която е част от енергийния концерн „Енергия Баден-Вюртемберг" АД.
Култура и забележителности:
Музеи – Алеманският музей е най-значимият за времето на западно-германските племена. В него са показани експонати от гробницата в Лаухайм.
Черкви: От голямо значение за града Елванген е черквата „Св. Вайт", построена през XII век. Вътрешността й е украсена в стиловете рококо и барок от XVI и XVII век. Евангелската градска черква е забележителна с фасадата си от 1724-1729 г., изпълнена в бароков стил.
Старият град: Една от най-старите къщи е "Цимерле" от 1550 г., използва се най-вече за културни сбирки. Там са отсядали Моцарт и Гьоте по времето, когато се е намирала пощата. Първото бароково строителство в града е „Паласта Аделман", където днес е седалището на градската библиотека. Дворецът „Шлосберг Елванген" е разположен на изток от центъра на града и е построен от Михаел и Кристиан Тумб през XIV век. Неговият архитектурен проект служи за модел при строежа на черквите в южна Германия.

Затворничеството на Св. Методий в Елванген

Смята се, че Кирил и Методий произхождат от семейство на чиновници и офицери в гр. Солун, Византия. Освен гръцки, Методий от рано е научил и говоримия местен славянски език. Учил е право, а е бил обучен и за войник. През 840 г. той прекратява дьржавната си служба въпреки добрите перспективи. Отива в манастир, където сменя името си от Михаил на Методий, което е монашеското му име. Скоро след това се заема с подготовката на единно славянско писмо, като за основа му служи славянският диалект от родното му място. Главен помощник за тази му работа е брат му Константин, който е познат под монашеското си име Кирил. През 863 г. Кирил и Методий са изпратени от императора и от патриарха на Византия на мисия в Моравия по молба на моравския владетел. След дългогодишна религиозна служба в Западна Панония двамата братя заминават за Рим, където през март 868 г. Методий е ръкоположен от Папа Адриан II за свещеник. Кирил умира на 14 февруари 869 г. и бива положен в черквата „Свети Климент” в Рим. Папата провъзгласява Методий за папски представител и апостол с мисия при славянските народи. Скоро Методий става епископ и е провъзгласен за архиепископ на Моравия и Панония. Още през първата година, като архиепископ, Методий е арестуван и в Регенсбург е осъден от съда на баварските епископи. На първата паметна плоча в Елванген е изобразена сцена от Съда. Там, в средата, се виждат четири епископа, които са се събрали на църковен съд. Най-в ляво седи крал Лудвиг Немски като съдия, тъй като неговото съгласие е било необходимо за задържането и осъждането на архиепископа. Председателят на съда е трябвало да бъде архиепископ Адалвин от Залцбург. В действителност обаче се ръководи от епископа Ано от Фрайзинг. Адалвин от Залцбург представлява обвинението и предявява изтърпяването на присъдата. Председателят на съда е обвинен в последствие от Папа Йоан VIII, че е водил неправомерен процес. Папата отказва на Методий да бъде съден от папски съд, каквото е било желанието му. Важна роля в процеса изиграва епископ Ерменрих от Пасау. Той е обвинен от Папата за незаконосъобразното изпълнение на присъдата срещу Методий. Обвинението: „Ти проповядваш без право в нашата област." В обвинението пише още, че Методий не зачитал границите на епархията. В действителност обаче той е проповядвал в Епархията на Моравия в областта Панония, която не спада към Бавария и не е трябвало да бъде съден от Баварския синод на епископите. Присъдата: Между 871-873 г. славянският апостол Методий изтърпява своята присъда в манастира в гр. Елванген, от където е освободен през 873 г. с помощта на Папа Йоан VIII. Папата стеснява правата му и слага за подепископ Вихинг на града Нитра в Словакия, под директното ръководство на Рим. Методий прави през 881 г. едно последно пътуване до Византия, където превежда още църковни текстове на славянски. На 6 април 885 г. Методий умира в Старое Место.
На 31 декември 1980 г. Папа Йоан Павел II обявява братята Кирил и Методий за светци – съпокровители на Европа. По този повод през 1982-86 г. е издигнат в негова чест, в една от някогашните градски кули, молитвен кът – място, което ежегодно се посещава от множество богомолци. То е на северната стена на някогашната градска кула. Там са изобразени две икони, на едната са двамата братя, а на другата е техният ученик Климент Охридски.

Празненствата в Елванген

Още през 1885 г. върху стена на Старата базилика в центъра на Елванген, където е бил заточен Свети Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство, през 1975 г. е поставена в памет на Св. Методий българска плоча творение на скулптора Величко Минеков. През 2006 г., редом с възпоменателните плочи на българи и македонци, е сложена и трета възпоменателна плоча в знак на признателност от народа на Словакия.
Всяка година в Елванген се отбелязват Денят на Св. Методий и Денят на славянската писменост и култура, организирани от Българското посолство в Берлин, от Генералното ни консулство в Мюнхен, от българската православна църква и от българската общност във ФРГ. През 2008 г., за 38-ми пореден път, празникът бе отбелязан съвместно с посолствата на Македония, Чехия и Словакия при домакинството на правителството на Баден-Вюртемберг и кмета на Елванген господин Карл Хилзенбек. В културната програма тази година централно място заемаше проектът „Да покажем България в пълния й блясък” на Фонд „13 века България”.
 
dpp_0227
Вижте повече снимки