НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / С фотоизложба за трети път в Германия

С фотоизложба за трети път в Германия

23.05.2008

След Берлин и Мюнхен, на 31 май в град Елванген – провинция Баден-Вюртемберг, изпълнителният директор и автор на фотографиите д-р Тошо Пейков ще представи 55 свои фото-пана на теми “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното културно наследство”. Акцент в това издание на изложбата ще бъдат икони на Светите братя Кирил и Методий изографисани от Йоан Иконописец и Станислав Доспевски от Самоковската иконописна школа.

В голямата зала на кметството на град Елванген изложбата ще открият кметът на града г-н Карл Хилзенбек и вицепремиерът д-р Меглена Плугчиева в присъствието на държавния министър по европейските въпроси г-н Вили Щехеле. Честването е в рамките на Деня на българската просвета и култура, славянската писменост и Методиевите дни в провинцията.

На 31 май жителите на град Елванген и българите в Германия, съвместно с посолствата на Македония, Словакия и Чехия отдават почит на славянския Апостол Методий, който е прекарал две години от живота си в този град. В 9.15 часа слово ще произнесат кметът г-н Карл Хилзенбек, вицепремиерът д-р Меглена Плугчиева, посланикът на Република Македония д-р Георги Филипов, д-р Тошо Пейков и г-н Яне Кръстески от Македония, който участва с отделна изложба.

В 10.00 часа в голямата базилика на Елванген българите, в 11.30 часа македонците, а в 13.00 часа словаците и чехите ще присъстват на служба в памет на Свети Методий. В 14.00 часа ще бъдат положени венци на площада на името на Свети Методий. Сред официалните лица ще бъдат още г-жа Зорка Първанова – съпруга на президента на Република България, г-н Франтишек Земанович – генерален консул на Словашката Република, представители на германо-българските съюзи, представители на църковната община “Св. Св. Кирил и Методий” от Щутгарт, представители на църковната община “Св. Димитър” от Аален.