НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Природата - ваятелка на чудеса в Източните Родопи

Природата - ваятелка на чудеса в Източните Родопи

16.05.2008

Източните Родопи са предимно ниски планини с хълмист релеф, красиви и привлекателни. Ниските хълмове са заселени от дълбока древност. Днес, при археологическите разкопки, се доказва наличието на живот, на древна цивилизация и култура. В следствие на вулканичните процеси през милиони години са се създавали условия за образуване на природни феномени. Впечатляващи са каменните образования носещи името “Вкаменената сватба”, “Каменните гъби” и “Вкаменената гора”. Тези забележителности се намират на различни места и не случайно около тях са възниквали селища.


Вкаменената сватба
 
"Вкаменената сватба" е разположена в землищата на селата Зимзелен, Повет и Доброволец в община Кърджали на площ от пет хектара.  Формирането на скалния феномен е започнало преди 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на плитко море. Красивите форми са се образували от утаена вулканична пепел и скални късове. След оттеглянето на морето те са се издигнали и са били подложени на въздействието на външни земни сили. Разнообразните багри се дължат на присъствието на метални окиси. От птиците в защитената местност се наблюдава червенокръстата лястовица, обикновеното каменарче и качулатата чучулига.
 
4-11
Вижте повече снимки
 
Каменните гъби

Между кърджалийското село Бели пласт и хасковското село Зорница, в близост до язовир Тракиец се намират смайващи природни творения, които наподобяват гигантски гъби. Скалните фигури са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черни петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра е от минерала селадонит. В защитената местност се наблюдават орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, обикновено и испанско каменарче.

Чудесата в този богат на история и природни забележителности край са привлекли вниманието на редица режисьори и са послужили за естествен декор на множество български филми.
 
95
Вижте повече снимки

Вкаменената гора

В околностите на село Биволяне, Кърджалийско на десетина километра от село Татул и на шест километра от село Равен се намира “Вкаменената гора”, която се състои от вкаменени дънери и клони на дървета с причудливи форми, вплетени в скалите. Запазени от времето са стъбла на дървета, които постепенно се разрушават. Предполага се, че гората съществува от ерата на терциера, от преди 30 милиона години. Два от дънерите са с годишни кръгове по тях и са с диаметър около 4 метра.
 
67
 
Вижте повече снимки