НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / На баница в село Баница

На баница в село Баница

19.01.2009

47За втори мандат беше избран кметът на село Баница, Врачанско Любен Нинов, а за пореден път в събота на 10 май в селото беше проведен празник на баницата, открит лично от кметът на община Враца инж. Тотю Младенов. Преди да чуе решението на журито, което трябваше да опита вкуса на 63 състезателни солени, сладки и оригинални баници, вокални и танцови състави от села на общината развеселяваха публиката. За своите съселяни глас извиси и певицата Грета Ганчева. Така бе намалено напрежението и свален градусът от състезателната надпревара. Сред гостите беше и г-н Любомир Попйорданов – изпълнителен директор на агенцията за спорт, туризъм и приключения “Одисея-ин”.

Авторитетно жури, съставено от професионални баничари, журналисти и краеведи излъчи осмия победител в състезанието – жена от село Баница. На площада свещеникът от местната черква, в присъствието на кметовете на селото и община Враца, освети празничния курбан. Всички ядоха, пиха и се веселиха под звуците на духова музика и естраден оркестър.

Черквата “Св. Николай”, възстановена от кмета Любен Нинов, неговите съселяни и с помощта на д-р Тошо Пейков през 2003 г., е прекрасна сграда – едно истинско архитектурно бижу.

Вижте повече снимки