НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков посети Копривщица по покана на кмета на общината

Изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков посети Копривщица по покана на кмета на общината

02.05.2008

1-131По покана на кмета на община Копривщица – г-н Любомир Цеков, изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Тошо Пейков посети на 2 май 2008 г. Копривщица.

Прелестният град Копривщица е разположен в живописната долина на река Тополница, в сърцето на Средна гора. Слави се с архитектурни и етнографски паметници на културата. Запазени са близо 400 образци на възрожденската българска култура.

На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост е изстрелян първият куршум срещу турския поробител – даден е сигналът за избухване на Априлското въстание. В Копривщица се ражда Георги Груев Хлътев – Апостолът на Априлското въстание, назовал себе си Бенковски. За него поетът е казал: "Лъвът Бенковски, туй смешенье странно на Левски с Раковски.” А Иван Хаджийски е добавил: "Априлското въстание намери своя майстор в лицето на Бенковски. Роден стратег, гений, който, ако бе се родил не в малка България, а другаде, сигурно щеше да бъде една от най-ярките звезди на световната история.“ Там, където е бродил като дете Георги, днес се издига внушителен паметник на хвърковатия конник.

Възрожденският дух се усеща в старите черкви и в къщите-музеи: родните домове на Георги Бенковски и Тодор Каблешков; родната къща на поета-лирик Димчо Дебелянов; домът на писателя Любен Каравелов. За нуждите на образованието добрият българин чорбаджи Вълко Чалъков дарява градината си в близост до река Тополница. През 1837 г., пак с негова помощ, възрожденският градец открива второто взаимно училище в България след Габровското. Тук преподава Неофит Рилски, а през 1846 г. Найден Геров открива първото класно училище в България. Служи за школо до 1974 година. В Старото училище "Св. Св. Кирил и Методий" днес е уредена изложбена зала.

Възрожденската архитектура на Копривщица, нейната богата история, героично минало и живописна природа завладяват с родолюбие и вдъхновение.
 
Вижте повече снимки