НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Наградите за къс разказ на името на “Рашко Сугарев”

Наградите за къс разказ на името на “Рашко Сугарев”

24.04.2008

165На 23 април 2008 г. от 17.00 ч. в книжарница “Хеликон” в София за 11-ти път се състоя церемонията по връчване на наградите от конкурса “Рашко Сугарев”. Денят бе избран неслучайно – Световния ден на книгата и авторското право. На тази дата умират класиците Шекспир и Сервантес.

Създаденият от Националния дарителски фонд “13 века България” конкурс е за публикуван къс разказ, написан от млади автори до 35 години. Фондът стимулира творческите постижения на автори в модерната белетристика, защото името на Рашко Сугарев е познато сред литературните среди с неповторим модерен стил и характерни изразни средства. Лекар по образование, приживе Рашко Сугарев стана изключително популярен със своите разкази и преводи.

Журито на конкурса с председател писателя Димитър Коруджиев и членове Георги Величков и Любен Петков определи първа награда на Андон Стайков за фантастичния му разказ “Глупавата къртица”. Младият разказвач е роден на 8 август 1980 г. в гр. Смолян и е икономист по професия. Разказът му е публикуван през 2007 г. в годишния алманах “Български фантастични Ваяния” на издателство “ЕГИ”. В годишника се публикува най-доброто написано у нас на тази тема.

Втора награда се присъди на Мария Донева за разказа й “Една никаква история”. Авторката е родена на 3 септември 1974 г. в гр. Стара Загора. Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Получавала е награди от конкурсите "Веселин Ханчев" (1993, 1994, 1995), "Магията Любов", Казанлък (2005), "SMS-поезия" (2005), Нова Загора 2005. Освен на разкази е автор и на стихосбирките "Сбогом на читателя" (1996, 2003), "Празнината мегу нас" (Охрид, 2005), и "Има страшно" (2005, 2007).

Журито определи трета награда на Александър Шпатов за разказа му “Дванайсеее”. Роденият през 1985 г. в София млад автор е завършил  Американски колеж. Учи право в СУ “Св. Климент Охридски”. За първия си сборник „Бележки под линия“ (2005) получава наградата за най-добра първа книга на годината „Южна пролет“. През 2008 г. излиза вторият му сборник „Разкази под линия”.

Връчването на наградите в книжарница “Хеликон” бе организирано сред естествен декор за пишещите и за четящите хора. На фона на книгите, наградите предизвикаха въздействие и върнаха спомена за незабравимия лекар, писател и човек Рашко Сугарев. Водещ на церемонията бе писателят Йордан Ефтимов – също носител на наградата “Рашко Сугарев”. Той спомена, че получилите тази награда непременно се утвърждават като блестящи автори, което показва, че членовете на журито си вършат прекрасно работата. Й. Ефтимов изтъкна зачитането на авторските права, за “да не се ограбват творците, а творбите да им дават право на живот”. В кратките си слова членовете на журито благодариха на Фонд “13 века България” за моралната и финансова подкрепа на младите творци. Писателят Любен Петков започна словото си с цитат от древен египетски папирус: “О, времена, когато всички пишат, но никой не чете! Четиридесет века след този запис споменавам това – на младите хора искам да кажа:  записаното остава.”

Изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков връчи наградите и сподели радостта, че младите автори притежават високо самочувствие, че имат таланта и дързостта да наложат в съвременната българска литература свой стил и свое светоусещане. Наградените благодариха на организаторите и на членовете на журито – с речите си внесоха младежко настроение в края на тържествената церемония, която бе съчетана с новоучредената Награда на читателите – “Цветето на Хеликон”. Цветето е бронзова пластика на стрелиция, вплетена в слънчев диск. Автор е скулпторът Огнян Петков от Бургас. “Цветето на Хеликон” се присъди на утвърдения писател Алек Попов за романа му “Черната кутия”. Присъстваха писатели, граждани, журналисти, ученици – почитатели на изящното слово.
 
Вижте повече снимки