НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Фонд “13 века България” направи голямо дарение в полза на българската култура

Фонд “13 века България” направи голямо дарение в полза на българската култура

16.04.2008

3-1Днес, 16 април 2008 г., Националният дарителски фонд “13 века България” направи голямо дарение, като предостави сградата на ул. “Якубица” №10 в гр. София в полза на Държавния културен институт “Къща-музей Панчо Владигеров” към Министерството на културата. Фондът заплати разноските по прехвърлянето на имота от 246 кв. м. с данъчна оценка 133 510 лева. Дарението е регистрирано пред нотариус Анушка Илчева. Доктор Тошо Пейков – изпълнителен директор на Фонд “13 века България” и госпожа Надя Сотирова – директор на музея подписаха нотариалния акт.

Сградата е дарена на Фонд “13 века България” от съпругата на маестро Владигеров – г-жа Елка Владигерова през 1982 година. Волята на дарителя гласи, че имотът се дарява, за да се организира в него музей на името на проф. Панчо Владигеров. През 2005 г. внукът Панчо Владигеров дари на Фонда своята 1/10 идеална част от наследствения си имот с волята: “Да се ползва единствено за нуждите на къщата-музей Панчо Владигеров”.

След придобиването Фондът положи грижите на добър стопанин и вложи значителни средства за основен ремонт на къщата и на приземния етаж. Заплати реставрацията на експонатите така, че музеят да покаже обстановката, документите, снимките, партитурите, грамофонните плочи, магнетофонните ленти и всичко, завещано от именития композитор, педагог и музикант на българския народ. Спазвайки волята на дарителя, в продължение на години, къщата бе филиал на Националния литературен музей, а от края на 2004 г. – самостоятелен държавен културен институт “Къща-музей Панчо Владигеров” към Министерството на културата.

С това дарение Фонд “13 века България” за пореден път показва уважение към българската култура. Директорката Сотирова изрази сърдечна благодарност към Фонда, като припомни, че къщата-музей е място, посещавано от млади и от по-възрастни хора, учащи се и почитатели на сериозната музика. Атмосферата в дома и прилежащият към него двор са естествен декор за камерните концерти, които редовно се организират там.
 
Вижте повече снимки