НДФ "13 века България"

НДФ "13 века България"

Начало / Новини / Изложбата “България в пълен блясък” е подредена в Баварския Ландтаг

Изложбата “България в пълен блясък” е подредена в Баварския Ландтаг

10.04.2008

153На 9 април 2008 г. Фонд “13 века България” представи в Баварския Ландтаг в гр. Мюнхен фото-изложба на тема “Да покажем България в пълния и блясък!” Председателят на Ландтага – уважаемият господин Алоис Глюк, откри впечатляващата изложба с пространно топло слово в присъствието на председателя на Народното събрание на република България г-н Георги Пирински, на автора – д-р Тошо Пейков, на посланика ни в Германия д-р Меглена Плугчиева, на изтъкнатия депутат от Баварския Ландтаг и голям приятел на България г-н Гюнтер Габщайгер, депутати, представители на баварското правителство, на дипломатическия корпус в Мюнхен, учени, журналисти, предприемачи. Сред множеството гости, които се възхитиха на българските красоти, бяха видните общественици проф. д-р Херман Румшьотел – генерален директор на държавния архив на Бавария и председател на партньорския съюз за сътрудничество, г-н Андреас Кайзер – президент на Германско-българското сдружение в Бавария.

Нашите сънародници бяха широко представени от Българо-Баварското академично дружество “Шипка” – Мюнхен, Българското студентско дружество “Златен век” – Нюрнберг, Българската църковна община в Мюнхен и тази в Нюрнберг, Българо-Баварското дружество – Мюнхен, Българската общност в Регенсбург. Подготвената от Фонда изложба показва нашата страна в Германия по две основни теми: “История на християнството по българските земи” и “Българският принос към световното наследство”. Както справедливо отбелязаха баварски депутати – България  за първи път от дълго време беше представена по духовни, а не по криминални теми.

Пред олтара от икони и картини, събрали в себе си духа на българската култура – манастири и обекти в България, включени в списъка на ЮНЕСКО, най-напред се поклониха 1500 гости на българското посолство в Берлин по случай 3 март – Националния празник, а на 31 май, за Кирило-Методиевите дни, ще ги видят жителите на град Елванген. Предложенията за гостуване се умножиха след успеха, отбелязан в Мюнхен: Фондът бе поканен да гостува още в Регенсбург, в Нюрнберг и в Нойбиберг.

Председателят на Ландтага г-н Алоис Глюк, българският свещеник отец Виктор и уважаемият г-н Гюнтер Габщайгер получиха специални подаръци от името на Фонда. На всички млади хора, които приеха с възторг изложбата, изпълнителният директор дари мултимедиен DVD-диск с обектите на ЮНЕСКО, озвучен на български, на немски и на английски език. Идеята за изложбата принадлежи на д-р Тошо Пейков и е подкрепена от акад. Вера Мутафчиева – председател на Издателския съвет на Фонда и от писателя Димитър Коруджиев – член на Управителния съвет.
 
Вижте повече снимки